Tillbaka

En konferensbokhandel

2007-06-15
av Åsa Moberg
Tack för en alltid läsvärd tidskrift!   Lasse Winkler efterlyser nytänkande, samtidigt som Urban Lindstedt i Bokhandelspecial 2007 rapporterar som en märklig nyhet att Titti Geisler, från Lindhska Bokhandeln i Örebro, hade med sig böcker av Anna Jansson till en konferens där denna succéförfattare var dragplåster
Tack för en alltid läsvärd tidskrift!   Lasse Winkler efterlyser nytänkande, samtidigt som Urban Lindstedt i Bokhandelspecial 2007 rapporterar som en märklig nyhet att Titti Geisler, från Lindhska Bokhandeln i Örebro, hade med sig böcker av Anna Jansson till en konferens där denna succéförfattare var dragplåster. Då undrar jag om en gammal dröm som jag har förtjänar benämningen "vision" – men hur som helst: Som kringresande konferenspratare blir man ganska less på att släpa runt sina böcker, samtidigt som man gärna gör det eftersom det är uppenbart att den köplust som finns just där, just då, aldrig går att återskapa om den intresserade ska minnas titeln samt ha pengarna och energin kvar vid besök i bokhandeln eller vid datorn hemma.

Men borde inte någon äntligen starta »konferensbokhandeln«? Har försökt intressera arbetslösa i min närhet för saken utan resultat, de är nog rädda för pappersarbetet. Men vem som helst borde kunna klara det, genom att liera sig med närmaste konferenshotell och kolla in programmet.

En del författare föredrar kanske att släpa runt böckerna själva, men vi är många som gärna skulle slippa, eller som aldrig ens tänkt tanken. Själv har jag ofta velat köpa en bok av en talare jag nyss hört, utan att vederbörande haft den med sig. Har jag köpt boken sen, efteråt? Inte när jag kommer hem och räknar titlarna som ligger olästa.