Höstens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Camilla Kulläng

Språkbadarboken – prata, peka och teckna tillsammans! / Prolingus

Foto: Monica Cervin Lindefalk

Allt det som idag är minnen från min barndom är tid som mina nära och kära spenderade tillsammans med mig när jag växte upp.

Tillsammans med min mamma spenderade jag massor av tid med näsan i böcker och fick besöka många olika platser, världar, människor och andra väsen som bara fanns i böckernas magiska värld. Jag minns särskilt TummelisaMinus och stora världen och Bröderna Lejonhjärta.

Tillsammans med min pappa har jag många musikaliska minnen. Han spelade på sin 12-strängade gitarr och vi andra i familjen sjöng glatt med i låttexterna. Allt från barnsånger såsom Jag vill ha blommig falukorv till dansbandsklassiker såsom Fröken fräken.

Tillsammans med min farmor har jag ett alldeles särskilt minne sparat. Jag älskade att övernatta hos henne och farfar och det jag längtade efter allra mest var godnattsagan. Den var något alldeles särskilt, för den fanns bara hemma hos farmor och farfar. Det var en berättelse om en björn som frös så otroligt mycket och efter mycket sökande hittade han till slut en riktigt varm plats, nämligen bredvid en stor grön vedeldad panna. Där kunde han till slut somna i den sköna värmen. När jag blev äldre insåg jag att godnattsagan egentligen var en tecknad serie i slutet av en reklamfolder för just en vedeldad panna. Men som jag älskade den berättelsen!

De minnen som jag nu delar med er visar hur jag genom hela min barndom hade vuxna i min närhet som samspelade, sjöng och läste mycket tillsammans med mig. Idag är jag utbildad logoped och arbetar som språkutvecklare mot förskolor. Barn utvecklas explosionsartat under förskoleåren och språkutvecklingen under de här åren fascinerar mig enormt mycket.

Vi vet idag massor om hur barn utvecklar sitt språk och att de vuxna runt barnen har en stor betydelse för barnets utveckling och lärande. Utifrån den kunskapen har jag tillsammans med Susanna Cabander skapat Språkbadarboken : prata, peka och teckna tillsammans!. Boken innehåller vardagsnära situationer som barnet känner igen sig i och uppslagen lockar till samspel och samtal mellan barnet och den vuxne. Dessutom har vi skrivit in tips och trix till dig som vuxen läsare av boken, så att du kan prata och samspela på ett medvetet sätt som underlättar för barnet att lära sig nya ord och ger barnet redskap för att kommunicera på många olika sätt.

Det känns så roligt att få debutera som författare med just Språkbadarboken och vara med och bidra till språkstimulerande tillsammanstid mellan många vuxna och barn runtom i Sverige.

Powered by Labrador CMS