Höstens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Klara Bartilsson

Duns plask pop och Barrbarnet / Bonnier Carlsen och Natur & Kultur

Foto: Emelie Asplund

Under en lång tid har jag varit någon slags blomsterillustratör. Har haft det som en nisch. Fyllt ut papper och ytor med blad och knoppar, i mönster och som dekoration. Nästan maniskt. Motiven har alternerat mellan realism, fantasi och dekorativa krusiduller, men blommor för jämnan.

Därför är det kanske inte så förvånande att en av de böcker som jag nu debuterar med, både som författare och illustratör, handlar om… ja, en blomma!

Duns plask pop är en kretsloppsberättelse om liv och död, början och slut. Och kanske är den också ett vackert avslut på min maniska blomsterperiod. För som bilderboksmakare är det nog en lite väl snäv bana, och jag har stått och trampat i den här blomsterrabatten tillräckligt länge.

Den andra boken som jag textdebuterar med i höst, Barrbarnet, krokar på sätt och vis i där blomboken slutar. Den utspelar sig om hösten när allt levande har vissnat ner, och den följer en brokig skara som söker skydd mot blåsten i en lekstuga. Jag tror inte det finns en endaste liten maskros med. Istället fylls sidorna med barr, barr och åter barr. Även i den här boken sker en transformation då det slokörade barrbarnet – efter att äntligen ha fått lite kärlek och omtanke – ömsar av sig sin barriga uppsyn. Ur allt torrt och stickigt kliver en ny och glänsande figur fram. Det hela påminner om fröet som genomgår sin dramatiska transformation till blomma.

I och med min textdebut genomgår även jag en form av transformation. Den är väl mer av det inre slaget, för trots att jag har arbetat med bildberättande ett tag nu, så har jag främst gestaltat andras texter. Nu har jag ju fått lov att stå för både text och bild i två ganska olika böcker. Det känns som om jag har tagit ett kliv ut ur den där prunkande rabatten. Än så länge står jag bara ute på gräsmattan. Där skulle jag nog också kunna trivas. Men den här gången ska jag inte bli för bekväm, utan raskt springa vidare rakt ut i spenaten eller dyka ner i första bästa vattenpöl. Vad som väntar där vet jag inte än, men om jag får gissa så blir det en och annan krusidull.

Powered by Labrador CMS