Sommarens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Staffan Portin

Du är inte din smärta / Divinamedia

Foto: Staffan Portin

Jag har levt med fysisk och psykisk smärta under hela mitt liv. Efter många år av ändlösa operationer, behandlingar, medicineringar och rehabiliteringsförsök, tvingades jag acceptera invalidpension när jag var 43 år. Jag fick bara höra hur jag skulle lära mig att leva med mina krämpor, men ingen berättade hur.

En stor insikt för mig var när jag förstod att jag inte är min smärta. Jag är så mycket mera, så mycket större än mina smärtor. Jag kanske inte kan ta bort de direkta smärtförnimmelserna, men jag har alltid friheten att välja hur jag förhåller mig till dem.

Jag kan sluta fred med smärtan och våga se den som den är, utan rädsla, dömanden, grubblerier eller övriga föreställningar och tankesätt som förvärrar det som känns svårt. Det gör att jag kan hitta mer kloka och medkännande sätt att ta hand om mig själv.

Lyckligtvis kan jag fortfarande uppleva positiva saker i livet såsom vänskap, harmoni, glädje, förnöjsamhet och tacksamhet. Jag kan ha ett gott liv, trots smärta, obehag och trötthet; jag kan leva med min smärta. Det är bara i den aktuella stunden som jag behöver känna obehag, så jag försöker leva mitt liv ett ögonblick i taget.

Självhjälpsboken Du är inte din smärta är min personliga berättelse om hur jag hittade en ny väg framåt. Jag delar med mig av de insikter och praktiska övningar i mindfulness som hjälpt mig att gå från ett sängliggande liv som invalidpensionär till ett aktivt och innehållsrikt liv.

Jag utgår ifrån mina egna erfarenheter av långvarig fysisk och psykisk smärta och presenterar en lång rad praktiska exempel och övningar i mindfulness som alla kan ha nytta av. Boken blir på så sätt ett komplement till eller en grund för allt annat man gör för att må så bra som möjligt.

Materialet till boken har jag arbetat med i cirka tio år. Den riktar sig i första hand till de som lider av smärta i olika former, men den är också en utsträckt hand till alla som bara längtar efter att leva en mer innehållsrik och harmonisk vardag.

Det finns många som har smärta, och det är lätt att känna sig avskuren och isolerad i sitt lidande. Men smärtan förenar oss människor mer än den skiljer oss åt och just därför behöver vi många som delar med sig av sina erfarenheter. Jag vill göra min del och berätta om det som har hjälpt mig. Om någon kan bli hjälpt av min bok, har det varit mödan värt att skriva den. Hur det än är, finns det valmöjligheter och hopp för alla – alltid.

Staffan Portin är instruktör i mindfulnessbaserad kognitiv terapi och mindfulnessbaserad stressreduktion och medicinsk qigong samt öronakupunktör. Därutöver är han politices magister, har lärarbehörighet inom vuxenutbildning och är utbildad erfarenhetsexpert. Han är 59 år, morfar och farfar och bor i en liten stad nära naturen i Österbotten i Finland.

Powered by Labrador CMS