Tillbaka
2018-04-06

Delar ut böcker på tunnelbanan

För ett och ett halvt år sedan började han lägga ut böcker i tunnelbanan för folk att låna, läsa och lägga tillbaka. Den anonyma läsfrämjarens mål är att stockholmarna ska bli mer allmänbildade.

Carina Jönsson

Till att börja med: Varför vill du vara anonym?
– Det här handlar om böckerna. Vi är ett gäng på tre–fyra personer som gör det här och vi är inte ute efter att bli kändisar.

Det var du som kom på idén till Books on the tub. Hur dök tanken upp?
– Jag har kopierat idén som redan fanns i London och New York och på flera andra ställen. Jag läser en del själv och har köpt böcker till polare och då tänkte jag att jag lika gärna kan ge böcker till hela Stockholm.

Var får ni böckerna ifrån?
– Från privatpersoner, förlag, författare och så köper vi på Stadsmissionen, Myrorna och second hand.

Finns det någon speciell tanke bakom vilka böcker ni lägger ut i tunnelbanan?
– Vi fokuserar på non-fiction, men kör allt egentligen. Vi har inga åsikter om vad folk läser men vi själva läser helst non-fiction eller klassiker.

Varför tycker du att det är viktigt att folk läser?
– Det är ett sätt att utvecklas, att bli mer allmänbildad. Alla frågor som man har i livet – det finns andra som redan har gått igenom allting – man måste inte uppfinna hjulet igen. Det är bara att läsa en bok, alla svar finns där.

Varför är det viktigt att sprida litteratur på det här sättet?
– Man ser ju på hur tonen är i sociala medier. Om folk läste mer så skulle det bli en annan ton i samhället. Jag personligen har blivit en bättre människa på grund av läsningen.

På vilket sätt?
– Man ser saker ur fler perspektiv, blir lite mjukare. Jag var ganska hård innan. Först lär man sig av livet, och sen läser man böcker och då ser man att det finns fler perspektiv att se saker ur.

Lägger du olika typer av böcker på olika tunnelbanelinjer?
– Nä, det blir det jag har på mig. När jag lägger ut böcker så är det antingen om jag bara är ute och åker, eller när jag är på väg till jobbet, men jag försöker täcka hela tunnelbanan. Förrförra helgen var jag ute i Norsborg och la hela vägen till Sätra – alla stationer. Det blir ganska mycket knutpunkter också – Gullmarsplan, Slussen, Liljeholmen.

På er hemsida skriver ni att böcker inte bara är till för välutbildade innerstadsbor, utan även för dem som bor i låginkomstområden där skolbetygen är sämre. Hur viktigt är det för er att nå ut där?
– Jag tror att det här skulle kunna göra skillnad. Det skulle kunna stimulera på ett annat sätt till att lära sig nya saker.

Hur?
– Bland annat genom att boken skulle kunna bli en mentor och en förebild.

Finns det böcker du inte skulle lägga ut?
– Jag försöker hålla mig borta från politiken. Jag vill att alla ska känna sig välkomna och att det inte ska bli vinklat åt något håll.

Samarbetar ni på något sätt med dem som gör det här i andra länder?
– Nä, inte jag i alla fall. Och jag tog inte heller kontakt med dem i New York när jag startade. Då mejlade de över sina regler. De ville ha det på sitt sätt med runda klistermärken på böckerna hit och dit och sa att jag skulle ha berättat för dem. Jag hade inte en tanke på det, jag körde bara. Jag gör det här för böckerna och för att folk ska läsa. I New York är det som en business – jag tror att de tjänar pengar på det också. Jag tjänar inga pengar på det här och skulle jag gjort det skulle jag bara köpt nya böcker.

Det vore ju bra i och för sig!
– Ja, det skulle vara ballt att gå in och köpa en hel Pocketshop – alla böcker. Men jag har inte det kassaflödet just nu.

Inte jag heller tyvärr…
– Inte? Vad synd. Tänk och ta en pirra och bara rätt ner med böckerna i tunnelbanan. Shit alltså, det skulle vara bra. Folk skulle bli glada.

Om ett förlag vill skänka böcker till er – hur ska de göra då?
– Skicka ett mejl. Jag tar emot allt, utom negativa saker och propaganda. Böcker som försöker påverka folk om vad som är rätt och fel. Jag skulle inte lägga ut något som extremister skriver, som Breiviks manifest. Fy fan alltså. De behöver inte göra sig besväret. Allt annat är välkommet.

2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.