Tillbaka

Den sista favoritboken

2018-03-23
av Per PeKå Englund

SvBs chefredaktör PeKå Englund om glädjen när man hittar en riktig favoritbok och om travbanan som en litterär arena.

Jag vet inte riktigt hur jag hade hanterat att vara tio år och få reda på att den sista Tvilling-deckaren någonsin skulle komma ut.

Förmodligen hade det varit en erfarenhet som gjort uttrycket »bittersweet« lättare att förstå i mer vuxen ålder. För i sensommar kommer den sista delen i Pax-serien, boken som en tioåring inte vill ska ta slut. Men som det inte går att hejda sig från att sträckläsa när man öppnat den.

Första gången jag hörde talas om Pax-serien var i Hästsportens Hus av alla ställen. (Travet är mer konstnärligt än man kan tro. Jag brukade se Lars  Molin och Bo Widerberg på Solvalla då och då. Den sistnämnde sa en gång att han fick ett stipendium på 25 000 kronor och vände alltihop på ett vinnarspel på hästen Quick Ami.) Den administrative chefen på Svensk Travsport berättade nämligen om en vän, Ingela Korsell, som höll på att skriva svensk fantasy för barn tillsammans med deckarförfattaren Åsa Larsson och att allt utspelade sig i Mariefred. Kombinationen lät som en hundraoddsare!

I dag är Mariefred en storfavorit. Hit vallfärdar barnfamiljer föratt få se platserna i Pax-serien i verkligheten.

Här kan du hänga med SvB:s Jenny Damberg och Sara Mac Key och följa fenomenet med de tio böckerna i Pax-serien på nära håll. Jag lovar att känslan av att vara barn och ha en favoritbok som man bara vill sluka kommer tillbaka.

Bara en enda sak i reportaget gör mig en smula bittersweet: Det där med att flickor inte har några problem med att läsa en bok om en pojke, men att killar helst läser om killar. Det är sorgligt. Inte bara för samhället i stort. De där pojkarna missar verkligen en hel del.

På Bokmässan 2016 stod jag i en monter. Jättetrevligt som vanligt. Det var många som ville prata. Men de flesta – nästan uteslutande kvinnor – som kom fram försökte förgäves köpa Elena Ferrante-böcker av mig. Ändå dröjde det till sommaren därpå innan jag sträckläste första boken och fick dela deras läsupplevelse i en solstol på en strand.

Den här sommaren står Godnattsagor för rebelltjejer på läslistan. Jag ser fram emot att ligga i en sanddyn i solen och läsa mig ifatt på det jag inte ens vill erkänna för mig själv att jag nog greppar lite sämre i livet.

Jag lägger mig inte i vad du gör i sommar, men jag hoppas att du läser åtminstone en bok som varken du eller någon som mappat in dig i ett kundsegment har tänkt sig. Varför inte ge en debutant chansen? Sommarens 44 nya författare presenterar sig här.

Räknar man på insända (och utgivna) manus till förlagen är ju oddsen för att få debutera med en bok nere på under en promille, så det är en fantastisk prestation de har gjort.

Kanske undrar du hur det gick för Quick Ami? Hästen vann till runt 1,50 gånger pengarna.