Det blåser förändringsvindar

Denna vårbokskatalog för 2013 innehåller 229 nya skönlitterära vuxentitlar. En minskning med 15 procent jämfört med katalogen våren 2012, som innehöll 263. Debutanterna som ökat stadigt de senaste åren – främst tack vare de nya självutgivningsförlagen – minskar även de jämfört med förra våren – från 65 till 59 stycken på vuxensidan.

Publicerad

Denna vårbokskatalog för 2013 innehåller 229 nya skönlitterära vuxentitlar. En minskning med 15 procent jämfört med katalogen våren 2012, som innehöll 263.

Debutanterna som ökat stadigt de senaste åren – främst tack vare de nya självutgivningsförlagen – minskar även de jämfört med förra våren – från 65 till 59 stycken på vuxensidan.

Det säger något om bokbranschen när förlagen inte riktigt vågar satsa längre. Det finns en oro och en osäkerhet, vilket inte är så konstigt. Inte nog med att det är lågkonjunktur och halva Europa håller på att gå i konkurs. Den digitala utvecklingen kommer att påverka både konsumenten och branschen på sätt som ingen av oss kan förutse exakt. Vi kan bara försöka förbereda oss så gott det går och lära av andras misstag.

Men mitt i allt detta finns också något annat.

Om man tittar på Förläggareföreningens

statistik över nyutgivningen har den gått ner de senaste fem åren; förra året släpptes drygt 4 000 nya titlar och 2007 kom det cirka 4 500. Tittar man på siffrorna från Kungliga biblioteket är utvecklingen den motsatta; enligt deras statistik kom 9 300 nya titlar 2005 och 10 400 2011. I KB:s mätningar räknas även doktorsavhandlingar och böcker utgivna av institutioner, men också hobbyförlagen och småförlagen som inte är med i SvF, samt den växande skaran av egenutgivare som ger ut på egna förlag, eller via de företag som mot ersättning hjälper till att ge ut hoppfulla författare. Även om vissa annonserar hos oss är det flera av dessa egenutgivare – eller indieförfattare som de numera kallas i USA – som inte heller syns i våra kataloger. Mycket på grund av att produktionstiden är så kort att de helt enkelt inte vet i tid att boken ska komma ut till våren.

Fenomenet med självpublicerande författare

har varit stort i England och USA, såväl som i Kina och Japan, i flera år. EL James ofattbara framgångar har emellertid tagit medvetenheten till en helt ny nivå. Och nu växer företeelsen även i Sverige. När allt färre stora förlag vågar eller vill satsa på debutanter i en skakig värld kan det vara både enklare och faktiskt smartare att ge ut sin bok själv. Även om vikten av en god redaktör aldrig kan överskattas.

Kartan håller alltså på att ritas om. Hur vår bransch ser ut om fem år är omöjligt att säga. Men vi kommer inte att sluta läsa och vi kommer inte att sluta skriva. Vi kommer bara att göra det på nya sätt. Det gör i alla fall mig fylld av nyfikenhet och förväntan. 

Powered by Labrador CMS