Detta är inte en trend

Det finns ord som används så slentrianmässigt att de till slut tappar sitt värde. På samtliga redaktioner jag har jobbat på har det funnits dokument med bannlysta ord. Ord som under inga omständigheter får hamna i tryck. Ett som funnits på samtliga dessa listor är »trend«. Ett ord som är lätt att ta till i spaningar inom de flesta ämnen, oavsett om det handlar om väljarbarometrar, restauranger, träningsformer eller varför inte bokutgivning.  Till sist ser man, så att säga, knappt trenden för alla trender.

Publicerad

Det finns ord som används så slentrianmässigt att de till slut tappar sitt värde. På samtliga redaktioner jag har jobbat på har det funnits dokument med bannlysta ord. Ord som under inga omständigheter får hamna i tryck. Ett som funnits på samtliga dessa listor är »trend«. Ett ord som är lätt att ta till i spaningar inom de flesta ämnen, oavsett om det handlar om väljarbarometrar, restauranger, träningsformer eller varför inte bokutgivning. 

Till sist ser man, så att säga, knappt trenden för alla trender.

Samtidigt är ju samtids- och framtidsspaningar något som de flesta av oss tar del av med stort intresse.

När jag bläddrar igenom den här katalogen är det för att se vilka titlar och författare enskilda förlag satsar på i höst, men det är även för att se åt vilket håll den samlade utgivningen drar. Alltså vilka trender som kan utläsas.

Men för all del, låt oss kalla det tendenser i stället.

Den mest glädjande tendensen för hösten är att utgivningen ser genomtänkt ut. En bra mix där intressanta litterära titlar blandas med storsäljande underhållningslitteratur. Jag ser ett gäng potentiella bästsäljare. Bonnierförlagen ger ut nytt av Camilla Läckberg, Ken Follett och Lars Kepler. Norstedts har bland andra Hjorth & Rosen­feldt och Cilla & Rolf Börjlind medan Piratförlaget ger ut titlar av Jan Guillou, Jo Nesbø och det som måste vara en av landets mest produktiva författare, Kristina Ohlsson.

Bland de mindre förlagen utmärker sig Printz Publishing, som förutom Jojo Moyes ger ut David Nicholls uppföljare till En dag.

Värt att notera är även att agenturen Partners in Stories nu ger ut sin första titel, Fredrik Backmans Britt-Marie var här.

De intressanta litterära titlarna är många; av de svenska ser jag personligen mycket fram emot Lotta Lundbergs Timme noll, Sara Stridsbergs Beckomberga och Mara Lees Future Perfect.

Om man ser till tendenser inom facklitteraturen kan man börja med att konstatera följande: 5:2-dieten är nu helt ute i kylan.

I matböckernas värld är det fortsatt mycket vegetariskt som gäller. Och böcker om vilt. Även drinkböckerna ökar i antal.

Det kommer ett stort antal musikbiografier, där de allra flesta handlar om män; bland dem märks Morrissey, Per Gessle, Ken Ring och Ison Glasgow. Och Bruce Springsteen och Lou Reed (tänk att det finns mer kvar att skriva om de här personerna!).

De journalistiska reportageböckerna är också fortsatt många. Något jag dessutom tror att vi kommer att få se ännu mer av framöver.

Den här katalogen rymmer långt fler spaningar än så här. Men dem får ni hitta själva. Ledordet: Tre är en trend. Eller förlåt, jag menar: Tre är en tendens.

Powered by Labrador CMS