Tillbaka

En annorlunda tid

2020-06-11
av Carina Jönsson

Carina Jönsson om coronas påverkan på Svensk Bokhandel.

Vi på svb har mestadels jobbat hemifrån sedan i mars. Att göra tidning och webb och kataloger på distans var något jag inte trodde skulle vara möjligt för bara några månader sen. Men det går ju. För det måste gå.

Jag skriver det här vid mitt köksbord hemma. Samtidigt fortsätter covid-19 sprida sig över Sverige, och demonstranter världen över protesterar vilt mot rasism och poliser som dödar. Det är tunga tider.

Under den här tiden av karantän och undantagstillstånd har jag även tagit över som chefredaktör för SvB, samtidigt som andra på redaktionen kommer att få gå i samband med ett sparpaket. En underbart begåvad fotograf och en suverän reporter som kan mer om branschen än de flesta andra. Det är så klart tungt. Att hålla på med journalistik 2020 är både enkelt och inte enkelt alls. Det finns så mycket att berätta. Men det kostar. Våra kataloger är fortsatt starka annonsmässigt. Men om man vill ha bra journalistik måste man betala för innehållet också, alltså prenumerera. Och här behöver vi er för att bli ännu bättre. Kom gärna med förslag på vad ni vill läsa mer om framöver och vad ni inte vill läsa om. Det här är er tidning!

Vi ser ju så klart också vad som intresserar er. Vår trafik på nätet har under våren slagit rekord om och om igen. Artiklarna om Forums reklam för Läckbergs Vingar av silver på Adlibris och intervjuerna kring Bonnier Books uppköp av Strawberry har exempelvis skjutit i höjden senaste tiden. Och även artiklarna kring turerna om Förlagspoddens uppgifter om Brombergs nedläggning, som Dorotea Bromberg kraftigt dementerade hos SvB.

I kölvattnet av det bestämde sig Förlagspodden för att ta en paus. Många i branschen har frågat mig vad jag tycker om det. Och verkat förvånade när jag säger att jag hoppas att det inte betyder en nedläggning. Förlagspodden tillför något som är mycket bra för branschen. Vi behöver forum för samtal där branschen lyfts och analyseras. Där har Förlagspodden en helt annan roll än SvB. Ett friare forum.

Och med tanke på omvälvningarna i branschen, på grund av corona och en sannolik lansering av Amazon i närtid, behöver vi en så stor och öppen diskussion som möjligt i branschen. Där vill SvB vara den viktigaste plattformen.

I det här numret gör vi ett stort nedslag i hur coronaviruset påverkar allt från inköpen på biblioteken, till hur agenterna jobbar, och vad de förändrade köpmönstren från fysiskt till ännu mer digitalt betyder för framtiden. Dessutom har vi undersökt hur de olika statliga stöden som bokhandlarna kunnat söka fallit ut. Missa inte detta på sidan 20 och framåt.

Hur länge coronapandemin håller i sig vet vi inte i dagsläget. Men vi vet att den redan fått effekter på branschen och att den kommer att påverka lång tid framöver. Med Amazon kommer branschen att bli än mer omskakad i höst. Och den initierade branschjournalistiken kommer att behövas mer än någonsin.