Tillbaka

En blåsig höst

2016-08-26
av Carina Jönsson

Carina Jönsson om Nya Tider på Bokmässan och Norstedts framtid.

Ibland går det fort. I förra veckan kunde Svensk Bokhandel avslöja att Nya Tider, en publikation som enligt tidningen Expo har starka band till den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, bokat en monter på årets Bokmässa. Maria Källsson, vd för Bok & Bibliotek, var helt klar i sin åsikt: Årets tema är yttrandefrihet. Alla har rätt att uttrycka sin åsikt – så länge den inte strider mot lagen. En hållning Bokmässan hållit stenhårt på under åren.

Kritiken mot Bok & Biblioteks beslut blev som bekant massiv. Deltagare hoppade av. Säkerhetsaspekten debatterades. Kritik som Bokmässan, konstigt nog, inte alls verkar ha förstått skulle komma. Och inte heller klarade av att stå emot – trots sin policy. Efter två dagar girade de tvärt och stoppade Nya Tider som nu inte längre är välkomna på Bokmässan. Trycket blev för stort.

Det är nog inte bara de deltagare som tidigare hotade att hoppa av som jublade över beslutet. Även Nya Tider borde vara rätt nöjda. Att Bokmässan först går ut så säkert och benhårt proklamerar vikten av yttrandefriheten men sedan direkt viker sig, ger Nya Tiders anhängare fri lejd att krypa in i en offerroll och skrika och larma om att yttrandefriheten är kvävd. Det finns nog inget annat scenario som skulle kunnat ge Nya Tider samma maximala uppmärksamhet och exponering. Tyvärr. Dessutom kan man nog räkna med att debatten blossar upp igen lagom till att mässan slår upp portarna i september.

Men innan dess har SvB fler viktiga bokbranschnyheter att avslöja. 

I det här numret skriver vi exempelvis om att förlagens ersättning per bok från Storytel sjunkit dramatiskt de senaste åren. Detta samtidigt som abonnemangstjänsten bara får fler och fler prenumeranter. Förlagen själva tror att det bland annat handlar om att flera användare kan logga in på samma konto och lyssna samtidigt. Ett helt ofattbart orimligt system, där förlagen blir de stora förlorarna.

På tal om Storytel. I det här numret har SvB:s reporter Sara Djurberg träffat en person många är extra nyfikna på just nu – Eva Gedin. Förlagschefen, med över 20 år på Norstedts, satt med i mötena som ledde fram till att KF accepterade Storytel som ny ägare. Nu ska startup-kultur möta traditionell förlagskultur. Hur kommer det att påverka Norstedts utgivning? Den frågan besvarar Eva Gedin.

Vad som kommer att hända med Norstedts framöver är för övrigt en av de vanligaste frågorna vi på SvB får från branschen nu efter sommaren. Och jag har en stark känsla av att vi kommer att få anledning att återkomma till Riddarholmen flera gånger under den här nyhetshösten.