En litteraturälskares välsignelse

I förra veckan visade Amazon upp fyra nya, uppdaterade modeller av Kindle-plattan. Samma dag offentliggjorde Kobo tre nya plattor. Sedan Amazon presenterade sin första Kindle i november 2007 har de släppt sammanlagt 14 nya, och ett antal uppdaterade, modeller med i genomsnitt sex månaders mellanrum. Barnes & Noble har kommit med fyra nya varianter av Nook sedan den första lanserades i november 2009.

Publicerad

I förra veckan visade Amazon upp fyra nya, uppdaterade modeller av Kindle-plattan. Samma dag offentliggjorde Kobo tre nya plattor. Sedan Amazon presenterade sin första Kindle i november 2007 har de släppt sammanlagt 14 nya, och ett antal uppdaterade, modeller med i genomsnitt sex månaders mellanrum.

Barnes & Noble har kommit med fyra nya varianter av Nook sedan den första lanserades i november 2009.

I det här numret av Svensk Bokhandel tittar vi på läsplattan och dess roll för bokhandeln framöver. I Sverige släppte Adlibris sin första Letto i februari 2010 och den andra i juni i år

– alltså över två år senare. Dito har i stället valt att sälja andras plattor, där Dito-appen är för­programmerad.

Att lansera en egen läsplatta är en ekonomisk dumdristighet för de flesta, eller kanske till och med alla, svenska bokhandlar med tanke på hur snabbt de måste uppdateras. Det är en kostsam process.

Amerikanska bokhandlareföreningen, ABA, meddelade nyligen att medlemmarna kommer att sälja Kobos plattor för att erbjuda sina kunder e-böcker på ett enkelt och smidigt – och inte för dyrt – sätt. Inte för att alla bokhandels­kunder – varken i Sverige eller i USA – kommer att vilja läsa alla sina böcker på platta, men möjligheten måste finnas för dem som vill. Annars går de snart någon annanstans.

Att plattor kommer att bli en viktig del av framtidens bokmarknad är det få som tvivlar på. Hur man som bokhandel ska förhålla sig till dem råder det emellertid delade meningar om. Många oberoende boklådor har valt att ignorera dem och kanske hoppas, likt en struts, att om man inte låtsas om dem finns de inte. De flesta inser nog ändå att läsplattorna kommer att påverka alla i branschen.

Jag får ganska ofta frågan när Amazon (som även folk utanför branschen känner till) kommer till Sverige. Förutom att Amazon på ett sätt redan är här, brukar jag svara att det är omöjligt att säga. Och att jag tror att någon annan kommer före.

Vad som är säkert är dock att om inte de svenska bokhandlarna - fysiska, näthandlar, kedjor och oberoende – har en fungerande och kompatibel plattlösning då, kommer de inte att ha en chans. För som Åsa Beckman skrev i Dagens Nyheter i söndags: »Som bokälskare kan man vara rädd för skärmar, men för oss som älskar litteratur är en välsignelse.« 

Powered by Labrador CMS