Farlig motståndare

HarperCollins, ett av världens största förlag, med en omsättning på motsvarande 11,5 miljarder kronor (tillsammans med Harlequin 2013), ska börja ge ut böcker på den svenska marknaden. Nyheten kom under årets Frankfurtmässa. Under en öppen frågestund svarade vd:n Brian Murray på frågor från såväl branschtidningarna som publiken. På plats från den svenska förlagsvärlden var (vad jag såg) endast ett förlag, Natur & Kultur. Det förvånar och bekymrar mig.

Publicerad

HarperCollins, ett av världens största förlag, med en omsättning på motsvarande 11,5 miljarder kronor (tillsammans med Harlequin 2013), ska börja ge ut böcker på den svenska marknaden. Nyheten kom under årets Frankfurtmässa. Under en öppen frågestund svarade vd:n Brian Murray på frågor från såväl branschtidningarna som publiken. På plats från den svenska förlagsvärlden var (vad jag såg) endast ett förlag, Natur & Kultur.

Det förvånar och bekymrar mig.

Att ett av »the big five« bestämmer sig för att börja ge ut böcker på svenska kommer att rita om den svenska branschkartan. Och de som primärt ska oroa sig är Norstedts, Piratförlaget och kanske framför allt Massolit. Men även Bonniers bör verkligen ta HarperCollins framfart på allvar. För första gången kan de få en konkurrent på riktigt.

HarperCollins ska ge ut mellan 25 och 150 titlar per år. Det låter mycket, och med största sannolikhet hamnar man närmare 25 än 150. Förlaget kommer att koncentrera sig på kommersiell skönlitteratur. Inte nog med att det kommer att kunna ge ut författare som Veronica Roth (Modernista) och George RR Martin (Forum). Det kommer också att kunna buda på titlar det vill ha i Frankfurt eller London på ett sätt som inget svenskt förlag kan konkurrera med. Inte ens Bonnier Books som förra året omsatte 6,5 miljarder kronor.

Dessutom planerar HarperCollins att ge ut svenska författare och kan alltså även erbjuda dem upp till 16 marknader. Om förlaget bara erbjuder tillräckligt mycket pengar tror jag att det finns få svenska författare som känner en sådan lojalitet till sitt förlag att de stannar av välvilja.

Det som svenska förlag har är kunskap och, förhoppningsvis, en god och förtroendefull relation med sina författare. För det är det enda som de kan sätta emot här. Om något. Så vårda era författare, i slutänden är de det enda ni har.

Och om jag vore svensk förläggare skulle jag verkligen börja fundera på vad jag kan erbjuda mina författare så att de inte lämnar.

Något som är positivt är att HarperCollins kommer att anställa folk. Det gör att några av dem som kanske förlorar jobbet i nya nerskärningar snart kan få ett nytt jobb på ett av världens största förlag.

Uppköpet av Harlequin och den planerade internationella expansionen påverkar naturligtvis även branschen internationellt. HarperCollins har nu ett trumfkort som inget annat av de fem stora har, man kan erbjuda minst 16 marknader på ett bräde. Hur ska exempelvis Penguin Random House möta detta? Kommer det också att börja köpa upp förlag för att få tillgång till andra marknader direkt? Något måste i alla fall göras om man inte ska köras ifrån fullständigt.  

Powered by Labrador CMS