Hamrefors gör snygg exit

SvBs chefredaktör PeKå Englund om Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors avgång.

Publicerad

Fråga: Vem är den största vinnaren i allt som händer på Akademibokhandeln?

Svar: Avgående vd:n Maria Hamrefors.

Hon gör en riktigt elegant exit, som det brukar heta i börssammanhang, och blir senior advisor i huvudägaren Volati.

Maria Hamrefors, 62 i november, ska efter 27 år som verkställande direktör – de 14 senaste i bokbranschen – trappa ner och tillbringa mer tid med familjen.

Hon lämnar ett Akademibokhandeln Holding AB som 2017 (17 februari– 31 december) omsatte över en miljard och hade ett resultat på över 100 miljoner (innan nedskrivningar).

Alla 80 butiker var lönsamma. 16 av dem byggdes om enligt ett nytt koncept. De 27 franchise-butikerna var också lönsamma.

Akademibokhandeln fick pris som Årets butikskedja vid Retail Awards och kundklubben passerade 1,7 miljoner medlemmar och det är där nya ljudbokstjänsten Bokus Play letar kunder.

Så Maria Hamrefors kliver av som en vinnare med en ägarandel i bolaget. Det blir efterträdaren Maria Edsman, i dag försäljningschef, som får den otacksamma uppgiften att förmå investerarna att omvärdera Akademibokhandeln Holding och därmed också Volati. En nyckel blir att få snurr på Bokus Play på en tuff streamingmarknad.

När jag jobbade på Schibsted fick jag lära mig två saker:

Gör först – gör rätt.

Själv är bäste kannibal.

Storytel var först och gjorde rätt. Och det är Jonas Tellander och uppstickarna på framför allt Bookbeat och Nextory som kannibaliserat. Akademibokhandeln får hoppas att de kan ta sig ikapp med Bokus Play.

För marknaden har varit skoningslös mot Volati.

Den 1 juni i fjol godkände Konkurrensverket Volatis köp av Akademibokhandeln Holding och aktiekursen stängde på 83 kronor. När Volati meddelade att Akademibokhandeln skulle starta en utmanare till Storytel den 31 januari stod aktien i 60,50. När namnet på tjänsten – Bokus Play – offentliggjordes 22 mars var aktien nere på 42,90.

Jag har ingen aning om vad aktien kommer att stå på när den här tidningen ges ut. Men det är i alla fall tämligen osannolikt att de 3,2 miljarder som försvunnit i börsvärde sedan i somras är tillbaka. Så vi kan vara hyfsat överens om att Volatis aktieägare inte är några vinnare i alla fall. Och vi kan vara ganska överens om att marknaden först inte uppskattade köpet av Akademibokhandeln särskilt mycket, och att den sedan inte heller reagerade överdrivet positivt på streamingnyheten och inte heller tog ett skutt uppåt när Bokus Play lanserades.

Volati äger givetvis även andra bolag – Akademibokhandeln och Bokus är ett av flera affärsområden – och visst har hela börsen varit lite skakig. Men minus åtta procent på OMX-index och minus 49 procent på Volati, säger ändå en del.

Vi får se om Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play kan bidra till en turnaround.

Powered by Labrador CMS