NYHETER

1 300 bibliotekarier saknas till skolbibliotek

'Vi brukar säga att ett rum med böcker i en skola är inte ett skolbibliotek, det är först när bibliotekarien kommer in som det blir det', säger Silvia Ernhagen på Svensk biblioteksförening. Här syns biblioteket på Enbacksskolan i Tensta.
"Vi brukar säga att ett rum med böcker i en skola är inte ett skolbibliotek, det är först när bibliotekarien kommer in som det blir det", säger Silvia Ernhagen på Svensk biblioteksförening. Här syns biblioteket på Enbacksskolan i Tensta.

Läsfrämjare hurrade åt beskedet att varje skola ska ha ett bemannat skolbibliotek från och med 2025. Men det saknas minst 1300 bibliotekarier – och nu efterlyser branschen besked om hur satsningen ska genomföras.

Publicerad Senast uppdaterad

Glädjen var stor bland lärare och bibliotekarier när regeringen meddelade att bemannade skolbibliotek ska bli lag från 2025. Redan från början sade också skolminister Lotta Edholm (L) att det var en stor utmaning att hitta tillräckligt med bibliotekarier. Men nu undrar branschorganisationer och utbildningsansvariga varför de inte hör något om nästa steg.

Vill du läsa vidare?

Teckna en digital prenumeration för att ta del av denna artikel och allt annat på Svb.se.

Helår Digitalt

1480 kr

Köpa

Prova på 2 månader

199 kr

Köpa

Powered by Labrador CMS