Tillbaka

Modernista ser dig

2007-04-27
av SvB
Huvudnyheten i vårt nya nummer av SvB (nr 8), och den nyhet ni kan läsa på nätet här intill, handlar om Modernista. Hur de använder sitt nyhetsbrev för att spana på dina vanor
Huvudnyheten i vårt nya nummer av SvB (nr 8), och den nyhet ni kan läsa på nätet här intill, handlar om Modernista. Hur de använder sitt nyhetsbrev för att spana på dina vanor. Alla moderna digitala nyhetsbrev, som man köper av externa företag, har möjligheten att spåra vem som öppnar vilket brev och det går att följa vilka länkar man sedan öppnar.
Många förlag använder den här typen av nyhetsbrev. Till exempel Albert Bonniers förlag, Natur & Kultur och Harlequin.

Men Modernista är de enda som vi vet har använt sig av spårfunktionen. Vi vet det för att de har raljerat på stan om hur många och vilka på Albert Bonniers förlag som öppnade Modernistas elaka mail om just AB förlag.

Integritet i den digitala tidsåldern
Vår artikel öppnar för en debatt som är nödvändig. Det handlar om människors integritet i den digitala tidsåldern. Den här formen av spårningsteknik, som är vanlig, kan plockas bort om man har rätt leverantör. Men de flesta kan inte plocka bort funktionen.

Då borde det åtminstone vara krav på att den som skickar nyhetsbrev informerar oss om vad man gör så att vi kan välja om vi vill ta emot nyhetsbrev som spårar våra vanor.

Övertramp
Modernista har så vitt jag kan se det roligaste och elakaste nyhetsbrevet i branschen även om de ibland gör ett och annat övertramp. Som i nyhetsbrevet för vecka 16. Där driver man med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, visar vilka böcker han läser (plockat från hans hemsida) och föreslår med humor en titel ur det egna sortimentet för den intresserade. En bok som är populär i nynazistiska och nationalistiska kretsar.

Men det är ett grovt övertramp i mina ögon och ett förråande av det offentliga samtalet när man lägger ut Jimmie Åkessons mobilnummer och mailadress med det underförstådda syftet att terrorisera honom.

Vad är det med kulturvänstern (på DN.s kultursida tyckte Jonas Thente det var roligt) och de som vill uppfatta sig som rebeller? Har de svårt att tänka bortom det teoretiska? Har de dålig fantasi?  Vad händer när deras egna telefonnummer ligger ute? När deras barn svarar och en dåre i andra ändan hotar den som svarar med ond bråd död. Är det lika roligt då?