Tillbaka
2018-06-08

»Nästa gång blir det under pseudonym«

Lärorikt – men tufft. Så skulle man kunna sammanfatta Susanne Trydals upplevelse av att kombinera författarskap med jobbet som försäljningschef på Bonnier Carlsen.

 

Sanna Svanström

– Det är rätt skönt att vi är klara med Hallahem, säger Susanne Trydal.

Hennes röst skvallrar om en uppväxt på västkusten, men det var i Malmö bokbranschkarriären började när Susanne Trydal vid sidan av studierna fick extrajobb i en bokhandel. Hon avancerade i branschen i över ett decennium, och arbetade bland annat som butikschef på Akademibokhandeln, när hon 2014 fick jobbet som försäljningschef på Bonnier Carlsen. I samma veva fick Susanne Trydal och sambon Daniel Åhlin ett kontrakt på första delen i den gemensamma barnboksserien Hallahem.
    – Vi blev upptagna av Hoi förlag precis när jag skulle börja på Bonnier Carlsen. Jag tog upp det med min chef när jag blev anställd och de hade inga problem med det. Men jag har fått jobba med att hålla isär rollerna, säger Susanne Trydal.
   För det har inte varit helt lätt att både vara försäljningschef för barnlitteratur och dessutom barnboksförfattare. Hon beskriver frustrationen när rollerna har krockat, som på event i sälj- och marknadsföringssammanhang.
    – Det är många gånger jag har stått på scen och tänkt: »Tänk om jag kunde få prata om Hallahem«, säger hon.
    – Det har jag såklart inte kunnat göra. Men det är helt klart det som har varit jobbigast – min egen ångest när det gäller att inte veta var man ska dra gränserna och att jag inte har kunnat prata om böckerna.

Flera av Susanne Trydals kollegor på Bonnier Carlsen har också gett ut böcker, lägger hon till. Men de jobbar som redaktörer och har inte det beslutsansvar som Susanne Trydal har och hamnar där­med inte i samma potentiella jävsituation. Att hennes arbetsplats är just Bonnier Carlsen, en mäktig aktör, spelar också in.
    – Jag jobbar ju med sälj på ett av Sveriges största barn- och ungdomsbokförlag. Hade jag arbetat på ett mindre förlag hade det kanske varit annorlunda, säger hon.

Att hon skulle hamna med ett ben i varje läger visste Susanne Trydal inte när hon 2013 började skriva på trilogin om bortbytingar. Då hade hon ännu inte kommit in i förlagsvärlden. Hon och hennes man Daniel Åhlin diskuterade vad de trodde skulle bli nästa stora barn- och ungdomsbokstrend. Vampyrer hade varit på modet ett tag – men hur var det med svensk folktro? Svaret på frågan blev Hallahemserien. När de nu har avslutat serien kan Susanne Trydal känna oro för att hennes jobb ska påverka hennes man, som fortsätter inom genren, och hans arbete.
    – Barnboksvärlden är så liten! Min man skriver en barnbok nu – men skulle han kunna skriva för Bonnier Carlsen? Vill Rabén & Sjögren ge ut honom när de vet att han är gift med mig, med den insyn jag skulle få? Jag hoppas att hans böcker inte ska bli påverkade av min position.
   Men visst har hennes roll också medfört fördelar, vill Susanne Trydal understryka. Att vara insatt i branschen har gjort att hon haft koll på marknaden men också att hon lärt känna människorna i den.
    – I min roll får jag träffa massor med författare – till exempel Martin Widmark, som älskar böckerna, vilket vi har använt i vår marknads­föring, bland annat i texterna hos nätbokhandlarna. Honom hade jag ju inte träffat om det inte vore för var mitt jobb, säger hon, och lägger till att det fungerar även åt andra hållet.
    – Jag vet hur känslomässigt engagerad man blir och vilken information man vill ha som författare, vilket jag drar nytta av som säljare. Där tror jag att det har varit en väldigt lärorik resa.

Även om Susanne Trydal är tacksam över äventyret med Hallahem har hon nu lagt barnboksförfattandet på is, i alla fall så länge hon är kvar på sitt nuvarande jobb. Men hon tänker fortsätta skriva.
    – Jag kommer inte att skriva barnböcker så länge jag har den här positionen på Bonnier Carlsen; jag vill kunna promota mina böcker. Om jag skriver igen så blir det nog under pseudonym och en vuxenbok, säger Susanne Trydal och hintar om att hon kanske har en bok på gång. Att skriva under pseudonym kan ha sina fördelar, tillägger hon:
    – Då kan jag passa på och använda ett namn i mitten på alfabetet: Trydal hamnar alltid så långt ner i alla listor, haha!


Susanne Trydal

Susanne Trydal är försäljningschef på Bonnier Carlsen och har tillsammans med sin man Daniel Åhlin skrivit tre böcker i barnboksserien Hallahem på Hoi förlag. Susanne Trydal har tidigare arbetat på Akademibokhandeln, bland annat som butikschef i Sickla i Stockholm.

2022-11-29

Utsläppen kan minska 70-90 procent

Bokbranschens klimatinitiativ visade gemensamma utsläpp på knappt 40 000 ton koldioxidekvivalenter under 2021. Målet är klimatneutralitet till 2045. Klimatexperten Johan Eliasson, rådgivare i projektet, är hoppfull.

Kalle Laxgård

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.