Tillbaka

Ni är viktiga!

2016-05-20
av Carina Jönsson

Carina Jönsson om läsarnas åsikt angående Svensk Bokhandel.

För en tid sedan gjorde Svensk Bokhandel en läsarundersökning (tack till alla som ställde upp och svarade på den!). En av frågorna som undersökningsföretaget Skop ställde till er tillfrågade var: »Är det något du saknar eller skulle vilja läsa mer om i tidningen Svensk Bokhandel?«

När man går igenom svaren får man först ett splittrat intryck. Några av er vill läsa mer om facklitteratur, andra om frilansarnas situation och ett annat gäng vill ha mer information om egenutgivning. Och så vidare.

Men några tydliga tendenser kan man se. En sak som många läsare vill läsa mer om är barnboksrelaterade reportage och fördjupningar. Jag tycker att vi blivit bättre på att lyfta fram barn- och ungdoms-bevakningen de senaste åren, men vi tar så klart till oss och kommer att jobba på att skriva mer om barn och unga än vad vi gör i dag. Håll utkik!

En annan sak som det är tydligt att ni vill läsa mer om är de mindre aktörerna i branschen. Detta gäller både på förlags- och bokhandelssidan. Med tanke på maktkoncentrationen i branschen är det inte så konstigt att Bonnierförlagen förekommer mycket i vår förlagsbevakning eller att Adlibris och Akademibokhandeln får mycket utrymme i bokhandelsbevakningen. Vi ska granska och gräva överallt, absolut. Men ju större spelare desto större betydelse har företagets handlingar och satsningar för alla. Om det går bra eller dåligt för de stora påverkar det också hela branschen. 

Det betyder inte att vi tycker att mindre aktörer är oviktiga. Tvärtom. Det är många mindre företag som stretat på i den här branschen år ut och år in, vars ägare brinner för förlags- och bokhandelsvärlden och som kommer att vara den hängiven livet ut. Det är också många mellanstora och mindre förläggare och bokhandlare som kommer in i branschen med nya idéer och ger den puls och liv. Som utmanar de större aktörerna och tvingar dem upp på tå.

I det här numret har vår reporter Kalle Laxgård skrivit ett reportage som handlar om hur mindre bokhandelsägare runt om i landet tänker när de väljer – eller till och med byter – bokhandelskedja. Bland annat har han och vår fotograf Sara Mac Key besökt Tove Karlstedt och Annicha Gustafsson som sedan 2009 driver Vimmerby bokhandel i Småland. För två år 

sedan flyttade de till större lokaler, gick igenom hela sitt sortiment och gjorde om butiken helt efter eget tycke och smak. Ungefär i samma veva började bokhandeln blomstra ekonomiskt. Ett tag därefter ringde de upp redaktionen och berättade om förändringarna och försäljningsuppsvinget. Och sa: Kom hit och hälsa på!

Nu uppmanar jag fler av de mindre aktörerna i branschen att höra av er. Kom med tips på vad ni har för er. Berätta om era verksamheter. Och fortsätt också att tipsa oss om vad de stora har för sig, för dem släpper vi inte heller ur sikte.