Tillbaka
2018-05-04

Nördarnas planet

Namnet antyder låsta dörrar. Men inget kunde vara mer fel. I 40 år har Forbidden planet välkomnat hela västvärldens alla nördar.

Kalle Laxgård

Minnet är lite vagt, men Jörgen Forsberg kommer fortfarande ihåg första gången han besökte det lilla kyffet.
   Det var sent 1970-tal och den trånga källaren på bakgatan i Soho var full av serietidningar, samlarprylar och science fictionböcker.
   Hemma i Stockholm fanns inget liknande. Snart började Jörgen Forsberg och hans vänner resa allt oftare till London för att besöka sitt nyupptäckta nörd-mecka. Inspirationen blev viktig. Efter några år startade de Science fiction-bokhandeln, en verksamhet som i dag har tre butiker och omsätter 100 miljoner kronor.
   I telefonen får Jörgen Forsberg något nostalgiskt i rösten.
    – De flesta på den tiden hade så snäva perspektiv. Det var antingen serier som gällde. Eller böcker. Eller prylar. Forbidden planet visade att man kunde blanda allt.
   Våren 2018 har Forbidden planet sedan länge flyttat ut ur källarlokalen.
   På gatan utanför paradbutiken på Shaftesbury Avenue i centrala London glider en röd dubbeldäckare förbi. Sidan är tapetserad med reklam för storfilmen Pacific Rim 2. Stora maskiner som slåss för mänsklighetens överlevnad.
   Medan science fiction på 1970-talet var något som fick entusiaster att flyga över hela Europa, är det i dag en industri i mångmiljardklassen. Med hjälp av fenomen som Sagan om ringen, Harry Potter och otaliga superhjältefilmer har subkulturen blivit allt mer kommersiell. Licensspel och samlarprodukter omsätter sedan länge enorma summor.

Den resan har Forbidden Planet, likt Science fiction-bokhandeln, lyckats slå mynt av. I dag har företaget nio butiker runt om i Storbritannien och målsättningen är tydlig.
    – Vi ska vara ditt »one stop place« om du är nörd, förklarar biträdande butikschefen Lou Ryrie.
   Hon är 36 år och har jobbat på Forbidden planet i hälften av dem. Handslaget är fast, de rosa hårslingorna distinkta, kroppsspråket yvigt och vänligt.
    – Har vi en signering tvingar vi dig inte att köpa boken, du ska kunna ta med din egen. Vi gör det här för att vi älskar det.
   Lou Ryrie kastar sin cigarett och visar oss in i butiken. I nacken blottas en av hennes 49 tatueringar med populärkulturella teman: en serieversion av Askungen förvandlad till zombie, där hon tappat sitt ena öga i stället för en glassko.
   Med åren har Forbidden Planet blivit ett allt mer populärt turistmål. Till Lou Ryries förtjusning rankas butiken på Shaftesbury Avenue som en av Londons 20 främsta shoppingupplevelser på sajten Trip advisor.
   I glasskåpen i entrén trängs samlarfigurer för tusentals kronor styck. Hela gatuplanet är fyllt av prylar, kläder, filmer.
    – Jag skulle tro att vi har fler hyllmeter av »geekery« än någon annan, säger Lou Ryrie.

En trappa ner breder ett helt landskap med bokhyllor ut sig. Flera hundra kvadrat med serier och böcker.
   Vi passerar en hylla med japansk manga.
    – Vi har börjat ta emot order från skolbibliotek och är ute i skolorna och ger råd om manga och serier och om hur eleverna själva kan göra dem. Barnen som lyckas bäst är alltid de som är dåliga på att läsa. De blir också jätteglada om de vinner en bok. Det är underbart att få komma ut och väcka den läslusten! Jag menar, att driva en butik är ju bara kapitalism, isn’t it? säger Lou Ryrie.
   På ryggen av hennes svarta sweatshirt står årtalen 1978–2018 tryckta i vitt. Det har gått 40 år sedan Forbidden Planet grundades av Nick Landau, som fortfarande äger företaget tillsammans med sin fru, Vivian Cheung. Sedan 1993 ingår Forbidden Planet i Landaus företagsgrupp Titan Entertainment Group, tillsammans med olika bolag för produktion av serietidningar, merchandise – och förlaget Titan Books.
   Bokförsäljningen står stadigt för omkring en tredjedel av omsättningen.
    – Men för företaget är böckerna ännu viktigare eftersom vi också har förlaget, säger Lou Ryrie.

Nu planerar Forbidden Planet sommarens 40-årsfirande. Lou Ryries mål är 40 författarsigneringar under jubileumsmånaden. Man ska också trycka klassiska serier i samlarutgåvor och producera specialgjord merchandise för fansen.
   Runt hyllorna i källaren cirklar såväl grånande gubbar som tonåringar i färgglada frisyrer och universitetsstudenter med Kånken-ryggsäckar.
   Enligt Lou Ryrie handlar allt om fansen.
    – Även om sci-fi och fantasy är mer mainstream i dag är det fortfarande vissa av dem som kommer hit som är lite annorlunda. Eller ser lite annorlunda ut. Men det här är en subkultur där folk accepteras. Vår roll är att inkludera alla.


Forbidden Planet

Grundades: 1978 av Nick Landau.
Namnet: Döpt efter science fictionfilmen med samma namn från 1956, på svenska »En förbjuden värld«.
Finns även: Forbidden Planet International, med butiker på andra ställen i Storbritannien och USA, är ett helt annat bolag med en annan ägare. Tillsammans har de två bolagen cirka 30 butiker.

2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.