Tillbaka

1 001 ord du måste använda – annars dör de ut

2019-11-05
av TT/Litteratur
Foto: Nora Lorek/TT

Vet du vad anapestisk eller plebiscit betyder? Inte? Kanske beror det på att det är väldigt få som använder orden. Tillsammans med ytterligare 999 ord tillhör de en del av det svenska språket som är på väg att försvinna.

Språktrender brukar få stor uppmärksamhet med bland annat en årlig nyordslista. Ord som används allt mindre riskerar dock att försvinna i tysthet.

I en artikel i Språktidningen listas 1 001 ord som av olika anledningar är hotade.

Bland dem finns ord som "nigarvals", "nunatakflora" och "åberopbar". Alla används i så liten utsträckning att de riskerar att falla ur nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL).

Förutom att de känns ålderdomliga kan även förändringar i tidsandan bidra till att ord hotas. Till den kategorin hör bland annat "pigtjusare", "ungflicksaktig" och "rulta".

Det utfärdas varken födelse- eller dödsattester för ord, påpekar Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i artikeln. Men för den som känner varmt för något av orden på listan finns bara ett sätt att undvika att de i tysthet tynar bort: ordadoption. "Den som vill rädda kvar dessa ord i nästa upplaga bör därför se till att använda dem", skriver Svensson.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.