Tillbaka

94-åringen debuterade under pandemin – nu får boken nytt liv

2021-07-12
av Kristian Lönner
Herdis Molinder debuterade som 94-åring.
Foto: Sören Vilks

Herdis Molinder debuterade i fjol som 94-åring men tajmingen blev olycklig. Samma dag som boken släpptes infördes corona-restriktionerna. Samtidigt har det gett boken ett längre liv.

– Jag hade flera bokhandlare inbokade men det blev ingenting av det och releasepartyt på Glashuset i Stockholm ställdes in. Jag blev ju jätteledsen, säger Herdis Molinder på telefon från Fårö där hon hunnit med ett första dopp i havet trots att klockan bara är 9 på morgonen.

Hennes debut Mina första 94 år: tankar om livet gavs ut på Roos & Tegnér den 17 mars förra året. Samma dag infördes de första hårda coronarestriktionerna av Folkhälsomyndigheten.

– Jag har verkligen saknat det här med att sitta i en bokhandel och prata med de som läst boken och de som planerar att läsa den. Sådant ger så väldigt mycket, säger Herdis Molinder.

Samtidigt har pandemin på något sätt också gett boken ett längre liv. Nu under våren intervjuades hon i Nyhetsmorgon i TV4 och direkt såldes ytterligare drygt 400 böcker. Herdis Molinder säger att hon tar igen lite av det som hon gick miste om förra våren.

– Absolut, absolut! Ett av mina barnbarn sade till mig efter att jag var med i Nyhetsmorgon att ”mormor, du måste absolut ha ett instagram-konto”. Aldrig i livet sade jag, men förgäves, så nu har han startat mitt instagram-konto.

Kan det bli fler framträdande nu när pandemin är på väg att gå över?

– Jag har ingenting på gång men skulle det bli ett nytt intresse och någon bokhandel vill ha en bokafton vore det jätteroligt. Fler möten med läsare hade verkligen varit berikande. 

Din bok handlar om erfarenheter och insikter som du fått under ditt liv. Vad har det lärt dig att ge ut den här boken?

– Framför allt ålderns betydelse. Om man hade tänkt att boken skulle vara det stora intresset så blev det i stället min ålder. Själv tänkte jag inte så mycket på det och ville inte ha åldern i titeln men förlaget sa att ”det är det som säljer” (skratt) och de hade väl rätt. Men jag vill inte det ska vara det viktiga att ”oj, hon är 94 år och går fortfarande utan käpp”.  

Till sist, blir det en uppföljare?

– Jag tror inte det. Jag var väldigt frestad men vi säger nog nej. Visst skulle jag gärna skriva mer och framför allt göra någonting av det jag redan skrivit för jag har skrivit hela livet. Men när synen börjar bli sämre blir den aldrig bättre så ett sådant arbete skulle kräva en sekreterare som hjälpte mig.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.