Tillbaka

96 kommuner utan egen bokhandel

2010-04-08
av Lars Schmidt
En tredjedel av Sveriges kommuner saknar egen boklåda. Konkurrensen från livsmedelshandeln, nätet och grannkommuner skördar varje år nya offer bland bokhandlarna.

Under de fem senaste åren har 13 kommuner blivit av med sin boklåda. Totalt saknar 96 kommuner nu egen bokhandel. Främst drabbas mindre kommuner i glesbygd.

Men det finns de som klarar sig. Som ser affärsmöjligheter när andra tappar sugen.

Kicki Cederquist i västgötska Habo kombinerar böcker med ett noga utvalt sidosortiment. Konceptet kallar hon för ”en modern diversehandel” och hennes mål är att göra Haboborna till storkonsumenter av böcker.

– Te och kaffe är förbrukningsvaror, det måste kunderna ha flera gånger i månaden. Då passar vi på att sälja böcker också, säger hon.

Om genomsnittssvensken köpte lika mycket litteratur som stockholmarna skulle Sverige vara ett mecka för bokbranschen. Förra året handlade invånarna i Stockholm böcker i den fysiska bokhandeln för 504 kronor per person. Norrbottningarna ligger i bottenligan på bokinköp: 71 kronor per invånare och år. Där är också tunnsått med boklådor.

De stora kedjorna, med Akademibokhandeln i spetsen, koncentrerar sig till de stora kommunerna. Var tredje bok som säljs, säljs i en Akademibokhandel och kedjan har på fem år köpt eller startat 21 nya butiker.

Störst betydelse för glesbygden har Ugglan, vars medlemmar till stor del förser invånarna i småkommuner med böcker.

 

Övriga texter och laddbara pdf:er

Läs: Bokhandelsdöden breder ut sig.

Ladda ner pdf: Så här har bokhandelsdöden brett ut sig i Sverige sedan 1970.

Ladda ner pdf: Se kedjornas marknadsandelar i Sverige.

Läs: Överleva eller gå i konkurs – det är frågan.

Läs: Leif Olssons artikel om det svenska bokhandelsnätet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.