96 kommuner utan egen bokhandel
Under de fem senaste åren har 13 kommuner blivit av med sin boklåda. Totalt saknar 96 kommuner nu egen bokhandel. Främst drabbas mindre kommuner i glesbygd.
Men det finns de som klarar sig. Som ser affärsmöjligheter när andra tappar sugen.
Kicki Cederquist i västgötska Habo kombinerar böcker med ett noga utvalt sidosortiment. Konceptet kallar hon för ”en modern diversehandel” och hennes mål är att göra Haboborna till storkonsumenter av böcker.
– Te och kaffe är förbrukningsvaror, det måste kunderna ha flera gånger i månaden. Då passar vi på att sälja böcker också, säger hon.
Om genomsnittssvensken köpte lika mycket litteratur som stockholmarna skulle Sverige vara ett mecka för bokbranschen. Förra året handlade invånarna i Stockholm böcker i den fysiska bokhandeln för 504 kronor per person. Norrbottningarna ligger i bottenligan på bokinköp: 71 kronor per invånare och år. Där är också tunnsått med boklådor.
De stora kedjorna, med Akademibokhandeln i spetsen, koncentrerar sig till de stora kommunerna. Var tredje bok som säljs, säljs i en Akademibokhandel och kedjan har på fem år köpt eller startat 21 nya butiker.
Störst betydelse för glesbygden har Ugglan, vars medlemmar till stor del förser invånarna i småkommuner med böcker.
Övriga texter och laddbara pdf:er
Läs: Bokhandelsdöden breder ut sig.
Ladda ner pdf: Så här har bokhandelsdöden brett ut sig i Sverige sedan 1970.
Ladda ner pdf: Se kedjornas marknadsandelar i Sverige.
Vad tyckte du om artikeln?