Tillbaka

Abrams säljs till franskt konstförlag

1997-04-18
av SvB
Harry N Abrams, det största amerikanska konstboksförlaget, har sålts till franska Latigny.

Även Random House och Holtzbricnck-koncernen har utpekats som potentiella köpare. Det blev dock Latigny, men Times Mirror ämnar ändå behålla en mindre andel i konstboksförlaget. Varken köpesumma eller exakta ägarandelar har ännu avslöjats.
   Harry N Abrams har en backlist på 1200 titlar och ger ut och distribuerar 170 nya titlar årligen. Omsättningen ligger på knappt 380 miljoner kronor.
    - Latigny och Abrams kompletterar varandra väl, säger Paul Gottlieb, vd för Abrams sedan 18 år.
    Abrams kommer i dagsläget inte att drabbas av några större förändringar och det är inte aktuellt att flytta förlaget från New York. På Latigny ses förvärvet av Abrams som ett genombrott. Latigny har visserligen växt avsevärt på senaste tiden. Detta bör särskilt ses mot bakgrund av den stagnerande marknaden för konstböcker i Frankrike.
    - För vår del är det avgörande att komma in på den engelskspråkiga marknaden, säger Latigny-gruppens chef Hervé de La Martinière, som tillträdde 1993.
   Under de La Martinières ledning har omsättningen ökat från 229 till 673 miljoner kronor.
   

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.