Tillbaka

Adlibris går med i Bokhandlareföreningen

2021-05-10
av Kalle Laxgård
Adlibris butik i Stockholm.
Foto: Emma Olsson

Adlibris har genom sina två fysiska butiker ansökt om att bli medlem i Bokhandlareföreningen.

– Vi vill gärna vara del av det informationsflödet, säger försäljningschef Sakari Luovio.

Enligt Sakari Luovio är Adlibris och Bokhandlareföreningen överens om ramarna för det nya medlemskapet, som träder i kraft nu i maj. Något Förlagspodden var först att berätta om.

– Vi ser att föreningen gör en massa nytta för sina medlemmar. Framför allt sprider den en massa information om vad som händer i branschen. Vi vill gärna vara del av det informationsflödet, säger Sakari Luovio till Svensk Bokhandel.

Eftersom Bokhandlareföreningens stadgar inte tillåter nätbokhandlare att bli medlemmar är det tack vare sina två fysiska butiker som Adlibris nu träder in i gemenskapen. 

Sakari Luovio säger att dialogen med föreningen varit positiv.

– Vi delar bilden att vi är starkare ju fler medlemmar vi är. Jag menar också att vi delar målbilden att vi vill främja läsandet i stort.

Som nordisk försäljningschef för Adlibris sitter han i styrelsen för den finska bokhandlareföreningen – som tillåter e-handlare som medlemmar – och har där varit med och satt avtryck på agendan. Bland annat genom att införa Läslovet i Finland. Någon ambition om att vara med och direktpåverka föreningen i Sverige har han dock inte.

– Inte på kort sikt. På kort sikt vill vi veta vilka åtgärder de gör för att främja bokhandeln, säger Sakari Luovio.

Bokhandlareföreningens ordförande Maria Hamrefors välkomnar den nya medlemmen.

– Vi vill ha med alla som säljer böcker i fysiska bokhandlar. Nu är Adlibris i första hand en väldigt stor näthandlare som också har fysiska butiker, men vi ser ju att allt fler av våra mer traditionella medlemmar också har e-handel. Det är så marknaden ser ut i dag. Så de är hjärtligt välkomna.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.