Tillbaka

Akademien delar ut Doblougska priset

2020-06-01
av TT/ Litteratur
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Årets svenska pristagare av Doblougska priset är Lars Andersson och Peter Handberg, uppger Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Lars Andersson är författare, född 1954 och bosatt i Sunne. Han debuterade 1974 med romanen Brandlyra och har sedan dess skrivit ett trettiotal böcker, såväl romaner som essäer och reportage. Peter Handberg är författare och översättare, född 1956 och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1988 med boken Från slutna rum. Berättelser från Berlin och har sedan dess givit ut ytterligare tolv böcker.

Prissumman på 200 000 kronor var från Stiftelsen Doblougska fonden utdelas "för understödjande av svensk och norsk skönlitteratur samt litteraturhistorisk forskning”. Den norska delen av priset har tilldelats Carl Frode Tiller och Nils Christian Moe-Repstad.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.