Tillbaka

Akademiledamoten Kjell Espmark är död

2022-09-18
av TT/Litteratur
Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Författaren, litteraturvetaren och akademiledamoten Kjell Espmark är död. Han beskrivs som "ett föredöme" av Svenska Akademiens ständige sekreterare:
– Allt han gjorde utmärktes av en enorm precision och lyhördhet, säger Mats Malm till TT.

Kjell Espmark avled under söndagen, bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.
Espmark föddes den 19 februari 1930 och blev ledamot av Svenska Akademien 1981, där han efterträdde språkforskaren Elias Wessén på stol nummer 16.

Kjell Espmark debuterade som poet 1956 men skulle sedan vidga sitt författarskap till fler genrer. Han kom under åren med ett stort antal diktsamlingar, romaner, pjäser, essäböcker och vetenskapliga verk.
Mellan åren 1978 och 1995 var han verksam som professor vid Stockholms universitet. Som litteraturvetare var han specialist på den poetiska modernismen och har gett ut böckerna Att översätta själen och Själen i bild om dess tradition.

Svenska Akademien skriver i ett pressmeddelande att Kjell Espmark gjorde "ovärderliga insatser för Akademien under fyra decennier". Han var bland annat Nobelkommitténs ordförande under åren 1987–2004.
Svenska Akademiens ständige sekreterare, Mats Malm, säger att Kjell Espmark betytt otroligt mycket för Akademien. Och att han varit ett föredöme.
– Allt han gjorde utmärktes av en enorm precision och lyhördhet, säger Mats Malm till TT.
– Dessutom var han alltid varm, generös och öppet nyfiken, säger han vidare och uppger att Espmark lämnar efter sig ett väldigt tomrum.

Under våren 2018 valde Espmark tillsammans med Peter Englund och Sara Danius att i protest lämna Svenska Akademien efter skandalerna kring den så kallade kulturprofilens koppling till ledamöter i akademien.
I början av januari kom sedan beskedet från Englund och Espmark att man släppt det krav de tre tidigare ställt – att Horace Engdahls skulle avgå – och att man ”beslutat att på nytt ta del i det inre arbetet” inom akademien.
– Omsorgen om Akademiens återuppbyggnad måste gå före en enskild person, motiverade då bland annat Espmark beslutet för Dagens Nyheter.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.