Tillbaka

Allt av Strindberg tillgängligt för alla

2021-04-07
av TT/ Litteratur
August Strindberg (1849-1912) i sitt arbetsrum i Stockholm år 1902. I handen håller han "örnpennan", en gåva av Harriet Bosse.
Foto: TT/arkivbild

Efter 40 års arbete är Nationalupplagan av August Strindbergs samlade verk slutförd även digitalt. Därmed är en historisk svensk utgivning i hamn

Strindberg var produktiv som få och hans författarskap omfattar pjäser, romaner, noveller, naturvetenskapliga skrifter, debattinlägg, pamfletter med mera, tillsammans drygt 70 band – till detta tillkommer drygt 9 000 brev.
Allt detta, inklusive "Den ockulta dagboken", finns nu publicerat som fysiska böcker i den så kallade Nationalupplagan samt digitalt – fritt och gratis för alla – på Litteraturbanken.se.
Nationalupplagans första volym publicerades 1981 och sedan dess har flera generationer Strindbergexperter arbetat med utgivningen som "saknar motstycke i modern svensk historia" enligt ett pressmeddelande från Litteraturbanken. Delar av författarskapet har också varit en utmaning att publicera digitalt.
"Det går knappast att tänka den svenska litteraturen utan Strindberg. Han och Selma Lagerlöf är portalgestalter i ett centralt skede: genom deras ord strömmar erfarenheter, insikter och känslor som speglar vårt gemensamma kulturarv – och ifrågasätter det. Det är en glädje att få förvalta och förmedla" säger Mats Malm, Litteraturbankens föreståndare och ständig sekreterare i Svenska Akademien, i pressmeddelandet.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.