Tillbaka

Alma-priset till Isol

2013-03-26
av Niklas Strömberg
Bilderbokskonstnären Isol är årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens ära, Alma. – Oh, my god! säger pristagaren.

Den argentinska bilderbokskonstnären och sångerskan Isol deltog själv under presskonferens genom ett telefonsamtal. Hon lät tagen av situationen.

– Tack! Jag är överväldigad, förklarade hon efter att ha fått nyheten.

Juryordföranden Larry Lempert läste motiveringen:

"Isol skapar bilderböcker i barnets ögonhöjd. Hennes bilder vibrerar av energi och explosiva känslor. Med en återhållen palett och ständigt nya bildlösningar tänjer hon på invanda perspektiv och flyttar bilderboksmediets gränser"

Marisol Misenta, som Isol egentligen heter, föddes 1972 i Buenos Aires och debuterade 1997 med A dogs life. Vid sidan av ett tiotal egna titlar har hon även arbetat med att förvandla andra författares texter till bilder, där ibland amerikanska storsäljaren Paul Auster. 

Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget, beskriver Isol som en ”illustratör för illustratörer".

- Hon är en sådan man refererar till mycket i barn- och ungdomsvärlden. Jag tror att många illustratörer ser henne som en förebild.

Isols verk har aldrig givits ut i Sverige, men det tror Erik Titusson att Alma-utmärkelsen kan göra ändring på. 

– Absolut! Och inte bara i Sverige. Även i världen.

Alma-priset instiftades 2002 av den svenska regeringen för att öka intresset för barn- och ungdomslitteratur. Det första priset delades mellan amerikanske Maurice Sendak och österrikaren Christine Nöstlinger.

I år nominerades sammanlagt 207 kandidater från 67 länder.

Priset överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 27 maj 2013.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.