Tillbaka

Amanda Lind: "Vi jobbar intensivt"

2020-03-20
av TT/ Litteratur
Kulturminister Amanda Lind (MP) och regeringen "jobbar för att ta fram och presentera fler förslag i närtid" säger hon-
Foto: Pontus Lundahl/TT

Musikerförbundet vittnar om en i princip eliminerad arbetsmarknad. Men kulturminister Amanda Lind (MP) har ännu inte kunnat presentera något stödpaket riktat direkt till kultursektorn.

– Men vi jobbar intensivt för att kunna presentera fler förslag, säger hon.

 

Såväl Klys som Musikerförbundet har efter möten med berörda ministrar lämnat in gedigna listor på förslag på stödåtgärder som skulle hjälpa frilansande medlemmar utan a-kassa som har fått alla vårens jobb raderade.

– Jag utgår från att man agerar omgående som man gör med andra branscher, vi kommer ju att få en anstormning på de sociala trygghetssystemen annars från musiker och kulturarbetare som inte kan betala hyror och inte har pengar till mat, säger förbundsordförande Jan Granvik.

Åtgärdslistan från paraplyorganisationen Klys, Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd, är ännu längre och ordförande Marika Lagercrantz beskriver ett kulturliv som går på knäna.

Båda vittnar om hur kultursektorn har svårt att tillgodogöra sig det generella stödpaket som regeringen hittills presenterat. Amanda Lind framhåller dock att regeringens beslut att under två veckor ta över sjuklöneansvaret gör det möjligt även för kulturbranschens egenföretagare att vara sjukskrivna.

Men hur ska de klara sin försörjning? Kommer ni med ett stödprogram direkt riktat till kulturbranschen?

– Regeringen är medveten om de väldigt speciella förutsättningar som kulturlivet lever under, det jag kan säga är att vi jobbar med en mängd olika förslag och inte har uteslutit något, säger Amanda Lind.

Både Klys och Musikerförbudet efterlyser en uppluckring av a-kassereglerna för att frilansare med egen firma ska kunna stämpla. Norge har redan genomfört detta, liksom ett stödpaket på 300 miljoner norska kronor, kan inte Sverige också göra det?

– Vi utesluter inga åtgärder i nuläget, vi tittar på en mängd olika förslag om hur vi kan värna jobben i Sverige, det gör även arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Flyget har redan fått specifikt branschstöd, kan inte kulturen också få det?

– Vi utesluter ingenting. Det är en väldigt svår situation för kultursektorn nu, det är många frilansare som tappat sin kommande planerade försörjning från en dag till en annan, samtidigt som många står utanför de ordinarie trygghetssystemen.

 Diskuterar ni förslag som ökat stöd till Författarfonden och Konstnärsfonden?

– Det är några av de förslag som är uppe, jag tror att det kan komma att behövas åtgärder både på kort och lång sikt. Kulturen är som viktigast när samhället befinner sig i utmanande situationer, men alla konkreta förslag får jag be att återkomma till.

Amanda Lind har efter intervjun med TT tillsammans med Christer Nylander (L), ordförande i riksdagens kulturutskott, kallat till en presskonferens torsdag 20 mars.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.