Tillbaka

Amazon-ägd nätbokhandel sluter avtal med danska Gyldendal

2020-05-20
av Carina Jönsson

Amazon har kontaktat danska förlag för att säkra upp böcker inför en eventuell start i Danmark. Amazon-ägda nätbokhandeln The Book Depository har slutit avtal med förlaget Gyldendal.

Nyheten avslöjas i Børsen, skriver Bogmarkedet, som också skriver att det är överraskande att det är just Gyldendal som sluter avtal med nätgiganten. Detta då vd Morten Hesseldahl i ett flertal intervjuer varnat för att ingå avtal med Amazon.

Den danska bokhandlarföreningen är bestört över nyheten. I ett pressmeddelande skriver föreningen: ”Internetgiganten planerar uppenbarligen ett intåg i kölvattnet av corona-krisen, när hela detaljhandeln och dess leverantörer har varit under stor press och som nu, när man åter öppnar upp, försöker hitta fotfästet igen”.

– Men det vore ett misstag att tro att det skulle vara enkelt för Amazon att sopa de danska bokhandlarna av banan, säger Bo Dybkær, ordförande i danska bokhandlarföreningen i pressmeddelandet.
Vidare skriver föreningen att ”det stora problemet är att Amazon har råd att pressa sina konkurrenter genom att sänka priser och förlora pengar tills de har fått monopol. Så har de gjort i många andra länder.”
Bo Dybkær uppmanar sina medlemmar att streta emot genom att ”erbjuda det som är bokhandelns unika styrka: personlig service och djup förankring i det lokala kultur- och affärslivet.”

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.