Tillbaka

Amazon.com söker pengar

1997-05-02
av SvB
Trots att världens största Internetbokhandel hittills har ökat sin omsättning med 20 procent per månad går man fortfarande back. Men än så länge verkar inte investerarna ha tröttnat.

nska Internetbokhandeln, Amazon.com, planerar en nyemission för att få loss motsvarande 250 miljoner kronor i nytt kapital. Det kan behövas, för än så länge går de långt ifrån med vinst, och kommer så heller inte att göra inom den närmaste framtiden, enligt prospektet.
    Redan vid starten 1994 förvarnade grundaren Jeff Bezos sina ursprungliga finansiärer att det skulle ta minst fem år innan de visade svarta siffror.
    Och än så länge verkar investerarna ha tålamod - säg bara Internet så är din aktie het. Baserat på alla aktier är företaget värderat till drygt 2,2 miljarder kronor, eller nio gånger den nuvarande årliga omsättningen. Som en jämförelse är bokhandelskedjan Barnes & Noble värderad till 9 miljarder kronor, vilket är hälften av kedjans omsättning och blott fyra gånger mer än Amazon.com.
    Låter 250 miljoner i nytt kapital mycket? Amazon räknar med att det bara täcker det kommande årets förluster. 1996 slutade på minus 45 miljoner kronor på en försäljning av 120 miljoner (1995: 3,8 på fem månader), men det ska ses som en marknadsinvestering för att nå en kritisk massa. Bokförsäljning är lågmarginal-affär och då gäller det att ha stora volymer.
    Hittills har deras omsättning ökat med 20 procent per månad. Amazon har inte bara plussat på rabatten på flera kategorier av bästsäljare. De har också utökat sitt sortiment till 2,5 miljoner titlar, varav en miljon är böcker som gått ur tiden, men räkna med leveranstider på mellan två och sex månader för dem.
    Och nu kommer den personliga och automatiska bok-rekomenderaren, MatchMaker. Välj ut böcker du tycker om och programmet hos Amazon kommer ge dig tips på andra böcker du borde gilla.
    I plander ligger att expandera utbudet från enbart böcker för att bli "den ledande online-återförsäljaren av informationsbaserade produkter och tjänster".
    Lite fler siffror. Förra året var antalet kunder 180 000 i mer än 100 länder, och återkommande köpare stod för 40 procent av beställningarna. 33 procent av försäljningen kom från utlandet. Antalet dagliga besök nådde 50 000 i december förra året. 59 procent av böckerna hämtade Amazon.com från grossisterna Ingram och Baker & Taylor.
    I januari i år hade grundaren Jeff Bezos samlat 151 anställda kring sig, mot 11 för ett år sedan. Endast Scott Lipsky, vice VD för affärsutveckling, har en bakgrund inom bokbranschen, bland annat som informationschef hos den nya online-konkurrenten Barnes & Nobles superstore-division. Ansiktslyftning
Svårast har den Seattle-baserade (där också Microsoft har sitt huvudkontor) Internetbokhandeln att skaffa sig programutvecklare. Ändå har de lyckats ge hemsidan en rejäl ansiktslyftning: Fräschare, snabbare, än mer lättsökt, med omslagsbilder och ett online-magasin med författarintervjuer och krönikor.
    Amazon är inte ensamma om att be om pengar. I början av mars sålde den brittiska Internetnetbokhandeln Internet Bookshop aktier i sitt företag för motsvarande 12 miljoner kronor. Över Internet naturligtvis. Bolaget är värderat till 40 miljoner kronor och hade förra året en omsättning på ungefär 7 miljoner kronor.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.