Tillbaka

Amazons Kindle släpps i Sverige

2009-10-07
av Sara Djurberg
Amazon börjar sälja e-bokläsaren Kindle i Sverige den 19 oktober. Användare utanför USA får betala runt 14 kronor extra per nedladdad e-bok.

gick Amazon ut med nyheten att en internationell version av e-bokläsaren Kindle, med trådlös global uppkoppling, från och med nu kan beställas i över hundra länder.

Genom ett avtal med telefonbolaget AT&T ska Amazon ha tillgång till mobilnät i dessa länder.

Den europeiska lanseringen av Kindle har försenats i drygt ett år på grund av att Amazon inte lyckats sluta avtal med leverantörer av trådlöst nätverk. Men, jagad av konkurrenten Sony som börjar sälja en 3G-modell i december i USA, har Amazon nu skyndat på lanseringen i Storbritannien och övriga Europa.

Men när SvB ringer runt till de operatörer i Sverige som har 3G-licenser – Telenor, Tre, Telia, Tele2 och Icenet – framkommer det att ingen av dem har något avtal direkt med AT&T eller Amazon.

– Det är inte vår affär, tyvärr, får jag säga. Vi är också nyfikna på det här, säger Karin Karlung på Telenor Connexion.

Michael Coe, talesperson för AT&T, svarar Svensk Bokhandel via mejl att bolaget genom så kallade roamingavtal har tillgång till 3G-nät i Sverige:

– Vi erbjuder trådlös täckning i fler än hundra länder genom våra roamingavtal med olika operatörer.

Enligt Tres informationsansvarige Erik Hörnfeldt, som själv beställt en Kindle, har AT&T troligen roamingavtal med flera operatörer i Sverige.

– Rent tekniskt är det nog inga problem, säger han.

Men i Storbritannien, som legat i framkant med arbetet att försöka skapa operatörsavtal så att Kindlen ska kunna lanseras, har man stött på upprepade problem i drygt ett år.

Och inte heller här är det klart hur 3G-tekniken nu är tänkt att fungera med Kindlen. Guardians teknikredaktör skriver i dag på tidningens webbplats att det hela är en mystisk fråga, och konstaterar att inte ens i Storbritannien är det klarlagt om det finns någon mobiloperatör.

Det är Kindle2, den mindre versionen, som lanseras. Läsplattan levereras från Amazons amerikanska nätbutik och kostar 279 dollar. Till det kommer tull- och fraktavgifter.

Enligt Amazon kan läsare utanför USA ladda ner 290 000 e-böcker på engelska. 1,99 dollar tillkommer i avgift per bok.

En rad brittiska förlag gör sina böcker tillgängliga på den internationella Kindle-versionen, bland andra Faber, Hachette, HarperCollins, Penguin, Atlantic Books och Bloomsbury. Random House har däremot inte skrivit på, enligt The Bookseller.

Bästsäljare kostar i snitt 9,99 dollar. Priset på Kindle i USA sänks samtidigt till 259 dollar.

Amerikanska Kindle Store har mer än 350 000 titlar. De senaste fem månaderna har 75 000 titlar lagts till. Kindle-plattan kan lagra upp till 1 500 titlar.

 

 

 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.