Tillbaka

Ändrar modellen för strömningstjänsten

2022-06-02
av Carina Jönsson
Foto: Pixabay

Danska Gyldendal byter betalningsmodell för sin strömningstjänst Chapter. Detta för att öka lönsamheten i tjänsten.

Det har gått knappt två år Chapter lanserades. Då med en ”all you can eat”-modell, som i dagsläget kostar 99 danska kronor i månaden, motsvarande runt 140 svenska kronor. Men nu ändrar alltså sitt erbjudande, skriver Mediawatch. Konsumenten kommer nu i stället att kunna välja mellan tre olika abonnemangsalternativ. Det första, Chapter light, innebär att en man betalar 79 danska kronor i månaden och får 20 timmars lyssning. Chapter standard ger 100 timmars lyssning för 99 danska kronor och Chapter premium, som ger obegränsad lyssning kostar 129 danska kronor i månaden. Detta motsvarar drygt 180 svenska kronor.
Förändringen görs efter att Chapter visat ett underskott på motsvarande runt 47 miljoner kronor 2021, vilket tyngde Gyldendals samlade resultat. Enligt vd Jesper Stiber, har Chapter tagit en ekonomisk smäll för att etablera sig på en starkt konkurrensutsatt marknad. Han menar att endast en ”all you can eat”-modell inte längre är hållbar då lyssningen i tjänsten ökat så mycket. När Chapter nu gjort de nödvändiga investeringarna är det dags att byta modell för att nå lönsamhet, säger han till Mediawatch. 
– Det är i grunden positivt att lyssningen ökar och ökar. Men det säger sig självt att det fasta priset och intäkterna vi haft hela tiden, har resulterat i att sätta vår lönsamhet under press. Det är mycket utmanande för oss att folk i princip använder tjänsten som en radio som står på i flera timmar under dygnet. Så vill man lyssna så, så får man det – men till ett annat pris, säger han.
I Danmark finns även bland annat de svenska strömningstjänsterna Storytel, Nextory och Bookbeat.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.