Tillbaka

Anrik bokhandel slår igen

2019-08-13
av Kristian Lönner
Foto: Privat

Efter 131 år är Vallinska bokhandeln i Flen på väg att gå i graven. Dålig lönsamhet är orsaken. Enda hoppet är att en ny ägare går in före sista september.

Den 1 januari 2018 tog Torbjörn och Caroline Lindh över bokhandeln i Flen. Förhoppningen var att öka omsättningen och få bokhandeln att bli lönsam. Nu ger paret upp.

– Vi har fått till en liten omsättningsökning, särskilt på non books, men när de gamla områdena backar blir det ett nollsummespel, förklarar Torbjörn Lindh.

Bokhandeln har gått runt men arbetsbelastningen har inte stått i relation till lönsamheten.

– Det finns ingen ekonomi för att ha någon anställd. Eftersom jag och min fru delar på att stå i butiken, och den är öppen sex dagar i veckan, så blir vi aldrig lediga, säger Torbjörn Lindh.

Han säger att konkurrensen kommer från flera håll. E-handeln och strömmade ljudböcker givetvis, men också dagligvaruhandeln lokalt.

– Ica-butiken här bredvid säljer ibland böcker billigare än vad vi kan köpa in för och de säljer även kontorsmaterial.

På Facebook har många kunder reagerat med sorg på beskedet att bokhandeln stänger.

– Bokhandel är 131 år gammal och det är den sista fackhandelsbutiken som finns kvar i Flen. Det är sorgligt ur många aspekter, säger Torbjörn Lindh.

Helt ute är hoppet inte ännu. Butiken har öppet fram till sista september och fram till dess finns chansen att ta över bokhandeln.

– Vi har några intressenter som hört av sig. Vi får se hur det blir, säger Torbjörn Lindh.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.