Tillbaka

Anställda på HarperCollins hotar med strejk

2022-07-06
av Kalle Laxgård
Foto: Nikolay Frolochkin/Pixabay

Fackligt anslutna medarbetare på HarperCollins i USA har röstat för att gå i strejk om förlaget inte möter deras krav.

Det fackförbund som är del i konflikten representerar över 250 HarperCollins-medarbetare, däribland redaktionell personal, jurister, pr-ansvariga och anställda inom försäljning och marknadsföring.

Enligt facket inleddes förhandlingarna i december förra året. Då hade det gällande avtalet redan förlängts ett år på grund av pandemin. Fackets viktigaste krav är högre löner, men man efterfrågar även bättrade villkor för föräldraledighet, bättre arbetsskydd och att ledningen ska anstränga sig mer för att förbättra mångfalden på företaget, skriver Publishers Weekly.

Men hittills har parterna inte kommit överens. Nu har medlemmarna röstat för att gå i strejk om inte arbetsgivaren går med på deras krav. Under tiden fortsätter de att arbeta utan avtal och något datum för när strejken kan bryta ut är inte satt.

– De flesta av oss har löner som det inte går att leva på i städer som New York eller Boston, kommenterar Laura Harschberger, senior produktionschef och facklig talesperson, löneläget i Publishers Weekly.

Det strejkhotande fackförbundet utgör bara en liten del av HarperCollins totala antal anställda. Majoriteten av de 250 medarbetarna är kvinnor med en genomsnittslön på 580 000 kronor om året.

Förhandlingarna är de första sedan HarperCollins köpte utbildningsförlaget Houghton Mifflin Harcourts allmänlitterära del och facket är kritiskt till att HarperCollins vägrar ge tidigare Houghton Mifflin Harcourt-anställda senior status. Facket betonar även att samtalen inleddes efter att HarperCollins redovisat ett ekonomiskt rekordår.

– Företagets nuvarande erbjudande är inte ens i närheten av att ta hänsyn till den nuvarande inflationstakten. Om de kan köpa en hel förlagsdivision och ändå göra rekordvinster, så kan de höja lönerna för att matcha levnadskostnaderna också, säger den tidigare Houghton Mifflin Harcourt-medarbetaren Carly Katz till Publishers Weekly.

HarperCollins har hittills avböjt att kommentera situationen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.