Tillbaka

Äppelvikens bokhandel rånad

2020-08-06
av Kalle Laxgård
Foto: Mia Strandell

Sent under onsdagseftermiddagen rånades Äppelvikens bokhandel i Stockholm av två unga män.

Just nu genomför polisen en teknisk undersökning av butiken.

– Det är helt sinnessjukt faktiskt, säger ägaren Mia Strandell.

Mia Strandell hade precis kommit hem efter en hektisk eftermiddag i butiken när hennes kollega Elisabet ringde.

– Hon säger: Få inte spader nu, men vi blev precis rånade.

Butiken hade varit full av kunder men till slut var det bara två unga män  som dröjde sig kvar. Den ene rörde sig mot rummet med barnlitteratur, varpå Elisabet – då ensam i butiken – följde efter för att erbjuda service. Snart upplevde hon något märkligt i situationen och gick tillbaka till det större rummet. Då ser hon hur den andra mannen tömmer kassan.

– Då sticker de därifrån. Det var inget hot, inget: ”Hands up, ge mig pengarna!”, säger Mia Strandell.

Direkt efter telefonsamtalet körde hon tillbaka till bokhandeln, belägen i villaidyllen Äppelviken i Bromma. Där mötte hon sin kollega sittandes på trappan. Fem poliser, en bil, en buss, fanns också på plats.

I 40 minuter hovrade en polishelikopter över området i jakt på rånarna.

– Det var verkligen en riktig insats vilket är helt otroligt. Jag är oerhört tacksam för att polisen var så snabb. Det tog 14 minuter från att vi ringde till uppställ på plats. 

Enligt Mia Strandell var inga vapen inbladade i rånet. Inga skador på vare sig personer eller butik, annat än chocken.

Bytet blev växelkassan på 2 000 – 3 000 kronor.

– Det är liksom inga stora pengar som små butiker har i kassan, så jag vet inte hur desperata de är. Det känns inte så lukrativt att råna en liten bokhandel som varit öppen i tre dagar efter sommarstängning. Lite korkat faktiskt.

Hon betonar lättnaden i att ingen kom till skada. Samtidigt kommer händelsen få konsekvenser för bokhandelns fortsatta arbete. 

– Man känner sig plötsligt väldigt otrygg. Det är väldigt kränkande. Vi är naiva, vi har den här lilla idyllen runt oss och har varit lite oförsiktiga. Vi låser inte när vi går och slänger sopor. Vi har fått oss en liten tankeställare. Brottsligheten sprider sig och finns även i små härliga villaidyller, säger Mia Strandell.

Växelkassan kommer nu att tas bort. Kontantköp ska undvikas i största möjliga mån.

– Jag är bara väldigt glad för att det inte hände något. Dels att de inte gjorde någon åverkan men framför allt att de inte skadade någon. Det är ju det viktigaste. Det andra är faktiskt bara pengar. 

Under torsdagsförmiddagen är bokhandeln fortfarande avspärrad. Förhoppningen är att öppna senare under dagen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.