Tillbaka

Århundradets bästa svenska bok

1997-11-14
av Inger Frimansson
Århundradets bästa svenska bok är Vilhelm Mobergs stora emigrantepos (Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige). Det är i alla fall vad Sveriges biblioteksbesökare anser.

540 röster kom det in till den omröstning som anordnats av Biblioteket i fokus, bif. Listan med de hundra bästa böckerna, som presenterades på Bokmässan i Göteborg, visar att det varit en genuint folklig omröstning.
    - Överhuvudtaget kan sägas att det är Det Goda Berättandet som gäller, förklarar Jerker Nilsson, redaktör för bif. För att fånga en bred svensk publik måste man i första hand vara en god berättare, något av en epiker.
    Bland de tjugofem högst placerade titlarna återfinns böcker från alla 1900-talets decennier - utom från 1920-talet. Bland de tjugofem första finns också tre verk från 1990-talet, Händelser vid vatten av Kerstin Ekman, En komikers uppväxt av Jonas Gardell och Böckerna om Bert av Anders Jacobsson och Sören Olsson. Astrid Lindgren upptar fem av listans högsta placeringar.
    Jerker Nilsson säger att listans överraskningar mest handlar om vad som inte finns med. Varken Sara Lidman eller Lars Widding finns med. En författare som Stig Dagerman återfinns först på plats 65 och Ivar Lo-Johansson på plats 63.
   

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.