Tillbaka

Åtta av tio danska barnböcker kommer från Egmont

1997-06-19
av SvB
Europas största barnboksproducent skickar ut 50 miljoner böcker om året på marknaden. En tredjedel säljs genom bokklubbar och har tecknade serie- eller film- och tv-figurer som huvudpersoner.

d samma självklarhet som barn tappar sina mjölktänder, blir de numera även medlemmar i Disneys bokklubb. Åtta av tio barnböcker säljs i Danmark genom en Egmont-bokklubb. Det finns fyra klubbar att välja mellan: Postmand Per, Anders And, Barbie och Lademanns Børneleksikon. Tillsammans har de cirka 100 000 medlemmar. Den största av dem är Anders And (Disney).
    - Bokklubben får runt 45 000 nya medlemmar varje år, vilket gott och väl motsvarar två tredjedelar av en årskull barn, berättar Ulrik Bülow, koncernchef för Egmont Bøger med huvudkontor i Köpenhamn.
    Barnen kommer in i fyra till femårsåldern och köper normalt under ett år en bok i månaden för 69 danska kronor.
    Dessa bokklubbar är en väsentlig del till förståelsen av Egmont Bøgers succé, inte bara i Skandinavien med sina 20 bokklubbar, utan i större delen av världen.
    Sedan 1991 har Egmonts årliga försäljning av barnböcker stigit från fem till 50 miljoner böcker. Siffran ger Egmont en europeisk marknadsandel på nio procent, varav drygt en tredjedel säljs genom bokklubbar.
    Sedan 1989, då Egmont började intressera sig för Östeuropa, har koncernen etablerat sig i tolv östländer. Nu är det Asien med Kina i spetsen som är nästa attraktiva mål för bokklubben. Och vad vill man sälja till kinsesiska barn? Det samma som till svenska, ryska, franska, engelska och danska barn: historier med Disney-figurer i huvudrollen, men skrivna och producerade av danska Egmont, som innehar rättigheterna i vår del av världen.
    Barnbokskarusellen kretsar kring Disneys karaktärer. Man tar en nyare tecknad film, som till exempel den om Aladdin. Får en skribent att förkorta det gamla äventyret, samtidigt som en illustratör med hjälp av stilguiden från Disney, där Aladdins utseende och attityder är fastlagda i detalj, sätter bilderna på plats. Översätter sedan texten till exempelvis tolv olika språk och trycker boken på 48 sidor i omkring en miljon exemplar på tryckeriet Nørhaven i Viborg.
    Så går en utgivning till. Men samma teckningar och böcker används i flera varianter och format, i upp till 50 olika versioner. På det viset når Egmont upp till 4 500 nyutgåvor om året. Med en upplaga som denna har Egmont enligt Bülow råd med de bästa illustratörerna och skribenterna. Författar- och illustratörsnamnen syns dock inte på omslaget.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.