Tillbaka

Attentat mot radikala bokhandlare

1998-08-07
av Gunilla Ericson
Vänsterbokhandeln Pathfinder i Stockholm har fått skyltfönstret krossat fyra gånger på ett år. I Trollhättan har ett bokcafé för homosexuella vandaliserats fem gånger på kort tid, nyligen slängdes ett cykelställ in genom skyltfönstret.

e som skyltar med litteratur som misshagar högerextremister är hårt drabbade av vandalisering.
    - Det är politiska attacker, säger Catharina Tirsén, en av de ansvariga för Pathfinder.
    Vid en av skadegörelserna såg ett ögonvittne fem skinnskallar utanför affären. Men ännu har ingen gripits.
    Den ekonomiska förlusten är kännbar. Pathfinder tvingas betala upp till 5 000 kronor i självrisk för en ny ruta.
    - Glädjande nog har vi fått ett stort stöd från grannar och kunder. De har samlat in pengar som täcker våra kostnader för attackerna, säger Catharina Tirsén.
    I Trollhättan har kommunen gett ett extra bidrag till RFSL (Riksförbundet för sexuellt likaberättigande) för extra säkerhetsåtgärder, bland annat ett laminatglas. Men inte ens det har hjälpt. För knappt två veckor sedan slängdes ett cykelställ in genom fönstret. Laminatglaset höll visserligen, men innerglaset sprack.
    - Problemet är att vi inte skyddas av lagstiftningen hets mot folkgrupp, säger Kjell Eliasson, ordförande för lokalavdelningen i Tretad. Skadegörelse är lågt prioriterat hos polisen.
    Han tycker att det tog lång tid innan samhället reagerade.
    - Men nu har vi fått mycket stöd från allmänheten och kommunalrådet har gått ut och fördömt attackerna, säger Kjell Eliasson, som understryker att RFSL tänker vara kvar på sin nya centrala adress i Trollhättan.
    - Vi har en lokal med fyra stora skyltfönster och det gör oss mer sårbara. Men samtidigt är det viktigt att synas av sexualpolitiska skäl. Vi ger inte upp.
    RFSL i Stockholm, med bokhandeln Rosa rummet, har lokaler centralt på Sveavägen.
    För drygt två år sedan kastades en sprängladdning in i bokhandeln och orsakade stor förödelse. I våras anlades en brand i källaren. Böckerna rökskadades och hela lagret fick säljas ut.
    - Det är våldsverkare som vill åt vänstern, judar och homosexuella, säger Pentti Savolainen på RFSL.
    Latinamerikansk Bokhandel i Stockholm ägs av Svensk-Kubanska föreningen. I det stora skyltfönstret finns bland annat litteratur om Che Guevara. Bokhandeln råkar någon gång om året ut för fönsterkrossning.
    - Vi misstänker att det är någon som vill skada oss, säger Eva Marklund, sekreterare i föreningen. För några år sedan var det flera affärer längs gatan som råkade ut för ett gäng som vandaliserade och stal. Men under de senaste åren är det bara vi som drabbats och då verkar det som om det finns politiska skäl.
    Bokförlaget och bokhandeln Röda rummet i Stockholm drabbades för två år sedan av två vandaliseringar på kort tid. Bokhandelns vänner samlade snabbt in 40 000 kronor som användes för att installera galler, pansarglas och nya lås.
    - Det är en trist utveckling. Vi vill inte ha det så i ett demokratiskt samhälle. Men vi är så illa tvungna, vi måste tänka på säkerheten för dem som jobbar här, säger Kjell Pettersson, ordförande i socialistiska partiet som äger bokhandeln, förlaget och tidningen Internationalen. Röda rummet har klarat sig från skadegörelse efter förstärkningarna av glas och lås.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.