Tillbaka

Atwood ger ut obrännbar bok

2022-05-25
av TT/Litteratur / SvB
Foto: Evan Agostini/AP/TT

Samtidigt som den konservativa majoriteten i USA:s högsta domstol hotar amerikanska kvinnors aborträtt publicerar Margaret Atwood och förlaget Penguin Random House en obrännbar utgåva av romanen The Handmaid’s tale (Tjänarinnans berättelse), skriver The Guardian.

Det är ett exemplar av boken som framställts och som nu auktioneras ut på Sotheby's. Högsta bud är i skrivande stund 90 000 dollar.

I sin roman från 1985 skildrar Atwood ett framtida USA där kristna fundamentalister utnyttjar kvinnor i fruktsam ålder som befruktas mot sina vilja av härskarklassens män.

Enligt American Library Association är "The Handmaid’s tale" en av de romaner som oftast ifrågasätts eller till och med förbjuds på amerikanska skolor. För att försäkra sig om bokens framtida existens har Margaret Atwood nu tillsammans med förlaget låtit publicera en kort video på Youtube där man berättar om den nya obrännbara editionen: "Den är avsedd att skydda den här vitala berättelsen och står som en symbol mot censur." I videon syns den 82-åriga författaren använda en eldkastare på boken – som är till synes oberörd av lågan.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.