Tillbaka

August får hederspris

2017-03-31
av Kalle Laxgård
Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.
Foto: Ylva Sundgren

Nästa år lanserar Förläggareföreningen en ny kategori inom Augustpriset – en utmärkelse för en framstående livsgärning. Beslutet har fattats efter en omfattande utredning av hela Augustpriset.

2018 fyller Augustpriset 30 år. I samband med jubileet utökar Förläggareföreningen priset med ett nytt hederpris.

– Det är tänkt att ges till en upphovsperson, alltså till exempel en författare eller en illustratör som i sin konstnärliga livsgärning gjort betydande insatser för litteraturen, säger Kristina Ahlinder, vd för Förläggareföreningen.

Ännu kvarstår att avgöra detaljerna för hur vinnaren ska utses, men enligt Kristina Ahlinder ska en »relativt stor krets« kunna nominera personer till utmärkelsen.

Beskedet om ett hederspris kommer efter att Förläggareföreningen avslutat den utredning av Augustprisets strukturer som tillsattes under förra våren. 

Ett av målen med utvärderingen var att se över huruvida priset skulle utökas med fler kategorier i barn- och ungdomsboksklassen, eller i fackboksklassen. Något som efterlysts av bland andra Norstedts vd Otto Sjöberg, författaren Jessica Schiefauer och Adlibris vd Johan Kleberg. Men så kommer det inte att bli.

– Arbetsgruppen har gjort ett mycket noggrant arbete och haft möten under nästan ett helt års tid. Beslutet de landat i är att det vore olämpligt att utöka priskategorierna, säger Kristina Ahlinder.

Enligt henne har utredningsgruppens förslag godkänts i sin helhet.

– Det finns säkert goda skäl till att införa flera nya priskategorier. Men för oss är det viktigt att böckerna som nomineras ska vara de allra bästa. Vi vill inte tumma på kvaliteten och riskera att Augustprisets status på något sätt ska urvattnas.

Utöver det nya hederspriset ska även vissa administrativa förändringar göras. Exempelvis ska juryerna få in titlar tidigare och ha möjlighet att läsa digitala manus i större utsträckning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.