Tillbaka

Bazar miljömärker utan tillstånd

2007-12-12
av Sus Andersson

Minst två av böckerna i årets miljöboksflod säljs med miljöargument som förlagen inte har täckning för. Både Bazar och Ordfront tyckte att miljömärkning var angelägen med tanke på innehållet i böckerna. – Jätteolyckligt, säger Malin Morell på Bazar

Bazar förlag hävdar att boken Svärmen är tryckt på FSC-märkt papper, och därmed kommer från ett skogsbruk som uppfyller den internationella organisationen FSC:s miljökrav. Svärmen är en drygt 850-sidig roman om en klimatkatastrof.
– Vi tyckte att det var litet extra viktigt med den här boken, säger Malin Morell på Bazar.
Men förlaget har inte rätt att använda begreppet FSC. Tryckeriet är inte certifierat, och kan inte garantera att pappret kommer från godkänd skog.
På det svenska FSC-kontoret är beskedet klart:
– Det är INTE ok att skriva så, säger Erik Häggström på svenska FSC.
– Vi kommer att ta kontakt med dem och påpeka att de måste ta bort märkningen.
Om det innebär att upplagan måste dras tillbaka eller om det går att lösa på något annat sätt är oklart. Om svenska FSC inte blir nöjda med åtgärderna kan den internationella FSC-organisationen ta upp en rättslig process.
Malin Morell:
– Det är jätteolyckligt. Det här har skötts via vår produktionsavdelning i Norge, och vi trodde att det var klart.
Från Norge hänvisar man vidare till det svenska tryckeriet, ScandBook i Falun. Men tryckeriets vd framhåller att man inte får använda begreppet. Andra ScandBook-kunder som Svensk Bokhandel varit i kontakt med bekräftar att de fått besked om att märkningen inte får användas.

Men det finns fler tveksamheter kring miljömärkningen av böcker. Både Bazar och Ordfront skriver att pappret är »miljövänligt«. Men det är ett begrepp som marknadsdomstolen dömt ut. Just pappersindustrin har aldrig prövats, men Johan Adamsson, som är jurist på Konsumentverket, är tveksam till att de skulle få godkänt.
– Beviskravet är detsamma för papperstillverkning som för andra: i ordet miljövänlig ingår att man inte gör någon åverkan på naturen.
I Ordfronts fall används ordet i klimatboken Sex grader. Göran Skarbrandt, produktionschef på Ordfront, kan inte försvara det.
– Personligen skulle jag inte hävda att någon bok är »miljövänlig« säger han. Skogsbruk, pappersindustri och tryckning producerar en fruktansvärd massa skit.
– Vi har inte gjort något särskilt med den här boken. Beslutet att gå över till ett dyrare, men bättre papper, tog vi för tio år sedan. Men det fanns en konsumentupplysningsaspekt som gjorde att vi ville skriva vad vi gör i den här boken.
sus andersson
se stort miljöreportage i svb nr 20

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.