Tillbaka

Bengt Nordin stämmer sin dotter

2009-12-17
av Johanna Westlund
I fjol gav Camilla Danilda ut boken Att leva med sanningen, där hon berättade om hur hon under sin barndom utsatts för incest. I somras stämde hennes far, den numera pensionerade litterära agenten Bengt Nordin, henne för förtal.

r tvingats till det här. Jag förstår att det verkar som självmål. Men för vår heders och våra barnbarns skull vill vi rentvå oss, säger Bengt Nordin.
– Det är många som är ledsna över det här. Många författare inte minst, jag har ju jobbat med många författare genom åren. Och det är ju så med sådana här saker: man vet aldrig vem man ska tro på, fortsätter han.

I stämningsansökan menar han och hustrun Inger Nordin att uppgifterna i boken rör sig om grundlösa anklagelser, som är ägnade att utpeka dem båda som brottsliga och klandervärda.
De har också stämt sin son, Mikael Nordin, för att denne i vintras skrev om boken på sin hemsida. Syskonen stäms på 100 000 respektive 50 000 kronor.

Att leva med sanningenI Att leva med sanningen skildrar Camilla Danilda sin barndom och sina minnen av sexuella övergrepp. Hon började skriva på boken i början av 1990-talet.
– Det blev som en process, ett sätt för mig att komma vidare, säger hon och berättar att hon skrev boken för sin egen skull; inte som någon sorts hämnd:

– Jag lämnar ut mycket av mig själv, men inga platser, inga namn, inget som knyter boken till Inger och Bengt, säger Camilla Danilda och fortsätter:
– Jag är inte intresserad av att bråka. Men man måste kunna få prata. Det största hotet mot pedofiler är att man pratar om det.

Leif Ericksson, Camilla Danildas försvarsadvokat, menar att boken inte kan innebära förtal eftersom här varken finns namn- eller platsangivelser.
– Det här är inte ett förtalsbrott. Hon har full rätt att berätta om sitt liv, om sin barndom och uppväxt. Hennes minnen bekräftas dessutom av brodern. Genom att hon inte heller namnger någon i sin bok så kan man inte göra kopplingen annat än i stämningsansökan. Det är fullständigt obefogat. Det känns tryggt i det rättsliga läget, säger Leif Ericksson, och fortsätter:
– Det är inte helt ovanligt att man berättar om sin traumatiska uppväxt. Men däremot är det ovanligt att man stämmer någon för en sådan bok. Den uppmärksamhet som man påstår sig vilja undvika blir ett faktum genom stämningen.

Leif Ericksson menar att stämningen av brodern är lika obefogad:
– Brodern har blivit stämd bara för att ha länkat och skrivit några uppskattande ord om boken. Det känns ännu mer långsökt att det skulle vara olagligt, säger han.

Men enligt kärandesidan handlar båda publiceringarna om förtal:
– Bara för att hon har ett annat efternamn så betyder inte det att ingen vet vem det är. Den omedelbara familjen och den närmaste bekantskapskretsen kan utan vidare veta vem det var. Det är inte en så omfattande krets – men ändå tillräcklig. Hon skrev inte under pseudonym. Hade hon gjort det så hade det varit en annan sak, då hade man kunnat säga att det bara var i terapeutiskt syfte, säger Kenneth Lewis, makarna Nordins advokat.

Stämningen för förtal var sista utvägen, enligt Bengt Nordin. Han och dottern har inte haft kontakt på många år – ungefär fem år enligt Bengt Nordin, ungefär åtta år, enligt Camilla Danilda.

Inger och Bengt Nordins advokat kontaktade i våras Camilla Danilda och Mikael Nordin med en begäran om att boken skulle dras in och att texten på Mikael Nordins hemsida som refererar till boken skulle tas bort, annars skulle man stämma dem. Varken Mikael Nordin eller Camilla Danilda gick med på begäran.

Kenneth Lewis:
– Det har inte har gått att komma till tals med barnen på något annat sätt. Och Camilla har aldrig gjort polisanmälan, så Inger och Bengt Nordin har aldrig fått möjlighet att rentvå sig. De kom till mig och frågade vad de kunde göra. Det finns inget annat att göra än att försöka få det rättsligt prövat. Men det är inte med lätt hand de fattat det beslutet. De var medvetna om att det skulle innebära ytterligare spridning. Men när det nu sprids så förstår folk att de förnekar det, säger Kenneth Lewis.

Preskriptionstiden (tio år för våldtäkt, fem år för sexuellt ofredande) för sexualbrott mot barn räknas från den dag målsäganden fyller 15 år och framåt.
Enligt Camilla Danilda blev hon som tonåring avrådd av sjukhuspersonal från att göra en polisanmälan.
– De trodde att det skulle bli ännu jobbigare för mig.
Om du hade kunnat göra om det i dag – hade du polisanmält då?

– Ja, om jag hade haft det stödet omkring mig. Det enda jag tänker i dag är att mina minnen måste komma fram i ljuset.

Kärandesidan menar att Camilla Danildas och Mikael Nordins minnen är fabricerade, ”falska minnen”, som Bengt Nordin uttrycker det:
– Det är den enda vettiga förklaringen jag kan komma på – att de gått hos oseriösa terapeuter som manar fram och uppmuntrat minnen. Inte att de försöker vara elaka eller sätta dit oss, säger Bengt Nordin.

– Vad menas med det? När är en terapeut seriös; skulle en psykolog på ett sjukhus till exempel inte vara seriös? säger Camilla Danilda, som betonar att det inte handlar om minnen som bara uppstått i vuxen ålder.
– Det var inte så att jag hade förträngt allting. Men det dyker upp nya minnen hela tiden.

För henne har stämningen rört upp mycket gamla, tunga känslor. Hon menar också att stämningen är det första som officiellt kopplar ihop hennes föräldrar med boken:
– Hur tänker de; nu blir ju allt offentligt?
Varför tror du att de stämmer dig?

– Det är lite av förövarens natur – offret ska vara tyst.

Bengt Nordin:
– Vi tvekade länge. Det sista man vill göra är att stämma sina barn. Vi är inte ute efter pengar: det här är grovt förtal, jag utpekas som brottslig och sjuklig människa. Det är jag inte, jag måste försvara mig, förklara mig inför släkt, familj, barnbarn. Då är man tvungen att ta smällen att hamna i tidningen för att klara hedern åt sina närmaste.

De båda stämningsansökningarna behandlas just nu i Högsta Domstolen, eftersom tingsrätterna (två berörda) begärt en förening av målen.
Käranden har invänt mot föreningen av mål.

Peter Syrén, revisionssekreterare vid Högsta Domstolen:
– För att det ska bli en förening av målen ska det finnas väsentliga fördelar för förhandlingarna, och det ska inte innebära några betydande olägenheter för någon av parterna.

När fallet kommer upp i domstol är osäkert. Beslut om en eventuell förening kommer troligtvis att tas i januari, enligt Peter Syrén.
Huvudförhandlingarna kan inledas tidigast efter sommaren 2010, gissar Leif Ericksson.

 

Läs även: Ovanligt att författare stäms för förtal

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.