Tillbaka

Besparingar slår ut brittiska bibliotek

2017-12-11
av Philip Wallin
Birminghams nybyggda bibliotek lockar flest.
Foto: Mecanoo

105 bibliotek har tvingats stänga under året. Totalt har hela 449 bibliotek lagts ned i Storbritannien de senaste fem åren. Och prognosen är fortsatt dyster. 

Nedskärningar och åtstramningar i den brittiska lokalpolitiken håller på att ta död på örikets bibliotekstradition.

Bibliotekens budget skars ned med sammanlagt 66 miljoner pund, motsvarande 757 miljoner kronor, mellan april 2016 och april 2017. Vilket fick effekten att 105 bibliotek tvingades stänga. Det är 38 fler än förra året då 67 bibliotek slog igen portarna, det skriver Bookseller som tagit del av siffror från Storbritanniens Institut för offentliga finanser (CIPFA).

– Biblioteken är som lågt hängande frukter som fortsätter att plockas av de lokala myndigheterna i deras iver att skära ned och spara, säger Rob Whiteman, chef för CIPFA.

Område efter område i bibliotekssektorn är nu i kris. Bland annat har besparingarna lett till svårigheter att rekrytera ny personal. De senaste fem åren har den heltidsanställda arbetsstyrkan minskat med 17,7 procent. Och det blir allt vanligare med volontärer som hoppar in och jobbar gratis för att rädda biblioteken. 

Under den aktuella perioden har även antalet biblioteksbesökare minskat med 2,9 procent, från 250 miljoner till 243 miljoner. Vilket ger en negativ besökstrend på 14 procent de senaste fem åren, enligt CIPFA.

– Medan alla i bibliotekssektorn, från politiker till yrkesverksamma, skyller på varandra är effekten för allmänheten en katastrof, säger bokhandelskedjan Waterstones förre vd Tim Coates och fortsätter:

– Det värsta är att förfallet sedan länge har varit både uppenbart och förutsägbart, det finns inte längre några ursäkter.

Det mest besökta biblioteket i Storbritannien under 2016–2017 var Birminghams bibliotek som lockade 1,6 miljoner besökare. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.