Tillbaka

Betalar bokhandlarnas coronaböter

2020-11-16
av Carina Jönsson
Foto: Foto: Christopher Macsurak

Trots att de franska bokhandlarna beordrats att stänga butikerna håller en del fortsatt öppet. Nu erbjuds de hjälp – av författare.

I slutet av oktober infördes hårdare restriktioner i Frankrike på grund av ökad smittospridning av covid-19. Alla butiker som inte är samhällsviktiga beordras att hålla stängt. Olika företrädare för bokbranschen har vädjat om att bokhandeln ska få fortsätta att hålla öppet. Men de har inte hörsammats. Nu erbjuder sig författare att betala böterna som de bokhandlare som trotsar coronarestriktionerna riskerar.
– Franska författare bestämde på lördagen att när en bokhandlare bötfälls så ska en författare betala, säger författaren Alexandre Jardin till den franska radiokanalen Europé 1, enligt RFI.
Enligt Alexandre Jardin har författaren Didier van Cauwelaert redan erbjudit sig att betala de böter som en bokhandel i Cannes fått efter att ha trotsat coronarestriktionerna.
– Med nästa bokhandel blir det jag och nästa någon annan, säger han till Europé 1.
De nya restriktionerna i Frankrike förlängdes i torsdags och gäller nu till och med 1 december, men kan komma att förlängas ytterligare.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.