Tillbaka

Biblioteken fortsätter stängas i Storbritannien

2019-12-06
av Sophie Tanha
Genrebild bibliotek
Genrebild
Foto: Pixabay

Omfattande sparpaket kritiseras för att vara skälet till att biblioteken i Storbritannien stänger år efter år.

Mellan mars 2018 och 2019 stängde 35 bibliotek och rörliga bibliotek i England, Wales och Skottland. Det är en minskad nedgång jämfört med året innan, då 127 bibliotek la ner sin verksamhet. Den årliga statistiken, sammansatt av institutionen för allmänna finanser och bokföring, Cipfa, visade att brittiska bibliotek hade sju miljoner färre besökare under året jämfört med perioden året innan.

– Även om vi har sett en liten ökning i anslag till biblioteken under fjolåret så är budgeten fortsatt tajt, resurserna är mycket mindre än de var för 2009/10, säger Cipfas vd Rob Whiteman till The Bookseller.

Sedan 2014/2015 har antalet anställda på biblioteken minskat med nästan 3 000, från drygt 18 000 till 15 300 och på tio år har resurserna kapats med en fjärdedel, från en miljard pund 2009 till 744 miljoner pund i år.

Laura Swaffield som är ordförande för organisationen The Library Campaign säger till tidningen att årets statistik redan är inaktuell.

– Som vanligt belyser rubrikerna den negativa nationella utvecklingen, föga förvånande med tanke på den kapade finansieringen, och hundratals bibliotek som plundrats, stängt eller slängts i händerna på frivilliga. Och som alltid finns det inte heller siffror som visar vad som faktiskt fungerar för biblioteken som fortfarande blomstrar trots allt detta.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.