Tillbaka

Biblioteksbladet räddas – ekonomin ska utredas

2019-05-16
av Kristian Lönner
Foto: Biblioteksföreningen

Tidningen hotades av nedläggning sedan tre tunga bibliotekschefer ansett den vara för dyr. Men nu ska medlemsnyttan och kostnaderna i stället utredas.

Biblioteksföreningen håller i dag årsmöte i Helsingborg. Den på förhand mest omdiskuterade frågan har varit den om Biblioteksbladets framtid. Folkbibliotekscheferna i Stockholm, Göteborg och Malmö hade lagt förslag om att lägga ned tidningen med motiveringen att den är för dyr.

Men under sittande årsmötet drogs förslaget tillbaka. I stället antogs ett förslag från styrelsen om att utreda Biblioteksbladets kostnader samt medlemsnyttan med tidningen.

– Jag tycker det är ett bra resultat. Man kan alltid skruva på budgetar, innehåll, riktning och målsättning. Men det viktigaste är att man behåller en fri och obunden tidning, säger Biblioteksbladets chefredaktör Annika Persson.

Är det uttalat?

– Ja, i styrelsens svar finns en formulering kring att en tidning bäst drivs under ett fristående utgivarskap och att det behövs för att kunna göra granskningar och ha en fri debatt.

Vilken respons har du fått sedan nyheten om nedläggningshotet kom?

– Jag har mötts av ett enormt starkt stöd via mejl, sociala medier och samtal. Men det är flera tusen medlemmar i föreningen och man vet aldrig hur folk röstar.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.