Tillbaka

Biblioteksföreningen får ny ordförande

2022-04-20
av Kalle Laxgård
Helene Öberg.
Foto: Elza Zandi

Helene Öberg, tidigare statssekreterare hos kulturminister Amanda Lind, föreslås bli ny ordförande för Biblioteksföreningen.

– En viktig fråga är alla elevers rätt till skolbibliotek, säger hon.

Innan hon blev statssekreterare hos den förra kulturministern hade Helene Öberg samma roll för den tidigare utbildningsministern Gustav Fridolin. Som del av sitt arbete jobbade hon då också med den nationella biblioteksstrategin och andra biblioteksfrågor som ersättningen till författare och bemanningen av skolbibliotek.

Den 20 maj väntas hon formellt väljas till ny ordförande för biblioteksföreningen.

- Det känns som ett väldigt meningsfullt uppdrag. Svensk biblioteksförening har en viktig roll för biblioteken i en föränderlig tid. Jag hoppas bland annat kunna bidra till att föra samman kultur- och utbildningsvärlden i olika frågor. En viktig fråga är alla elevers rätt till skolbibliotek, säger Helene Öberg i ett pressmeddelande.

Hon har tidigare också varit landstingsråd för Miljöpartiet i Stockholms län och utnämnts till årets lobbyist för sitt arbete för att ge ensamföräldrar en röst.

Andra personer som föreslås en plats i styrelsen är Brit Stakston, Catharina Isberg, Peter Björkman och Rebecca Bachmann.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.