Tillbaka

Bob Hansson fick pris för förlagsbyte

2010-09-26
av Johanna Westlund
Som vanligt var Bokmässan skådeplats för en mängd prisutdelningar. De flesta priserna delas ut för litterära åstadkommanden. Men här finns också priser för allt från biblioteksinsatser, bokvideor och ljudboksinläsningar. I år belönades till och med en pristagare för sitt förlagsbyte.

sson tilldelades på fredagen Alis-priset Upphovsrättens hjälte, för att han ”rakryggat tagit ställning för sin upphovsrätt”, då han i vintras lämnade Bonnierförlagen på grund av deras syn på författaravtalen.

Bob Hansson fick även Sveriges Radios novellpris för Till mamma.

Det fanns också flera afrikanska pristagare på mässan: Noma Award tilldelades den nigerianska författaren Sefi Atta, och årets Peter Pan-pris gick till sydafrikanske bilderbokskonstnären Piet Grobler.

Andra pristagare var Per Johansson, som fick Göteborgs-Postens litteraturpris på 50 000 kronor, den danske författaren Jonas T Bengtsson, som tilldelades årets PO Enquistpris, samt Midhat Ajanovic och Fausta Marianovic som fick de Wylder-priset, som tilldelas författare som invandrat till Sverige.

Debutanten Olle Lönnaeus fick Studieförbundet Vuxenskolans författarpris på 25 000 kronor, och Christina Wahldén fick Teskedsordens pris för sin ungdomsbok I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig.

Men det är inte bara skönlitterära författare som får priser. Fotografen Hannah Modigh fick Fotobokspriset för sin Hillbilly Heroin Honey. Studentlitteratur delades ut sitt Kurslitteraturpris 2010 till redaktörerna bakom Omvårdnadens grunder och det delades även ut en rad bibliotekariepriser under mässan. Mathias Engdahl fick GYF:s branschpris på 100 000 kronor.

Exempelvis utsågs DIK Sandvikens folkbibliotek till årets bibliotek, och Svenska Akademien delade ut bibliotekariepris till Kerstin Danielsson.

Svensk Biblioteksförening belönade både författare och bibliotekarier: årets Elsa Beskow-plakett gick till Inger Rydén för Den lilla hunden; Carl von Linné-plaketten till Jens Ahlbom och Ulf Sindt för Landet mellan floderna; Nils Holgersson-plaketten till Cilla Naumann för Kulor i hjärtat och Aniarapriset tilldelades Ann Jäderlund.

Läs mer: Bob Hansson tar avstånd från Bonnierförlagen

Fler priser på mässan:

Iris ljudbokspris: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Sorescupriset: Carl-Johan Malmberg
Icakurirens novelltävling: Joel Klehn

Bengt Hjelmqvists pris: Anna Christina Rutquist
Greta Renborgs pris: Birgitta Hellman Magnusson

Collijn-priset: Johanna Dalmalm
Amy-priset: Mina Bibliotek

Svensk Bokhandels Bokvideopris

Fotnot: senare på söndagseftermiddagen delas även Årets Urhundplaketter ut.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.