Tillbaka

Bokbastionen får förlängt stöd

2022-06-22
av Kalle Laxgård
Mats Granberg och Anna Weilemar, Bokskogen, inför ett evenemang i höstas.
Foto: Privat

Projektet, som ska stärka fysisk bokhandel genom stöd till författarsamtal, fortsätter även i höst. Detta sedan Kulturrådet beviljat fortsatt stöd.

– Jag har ett program så gott som klart, meddelar litteraturproducenten Mats Granberg.

I slutet av 2020 beviljades Bokhandlareföreningen 400 000 kronor från Kulturrådet till ett nytt projekt som skulle ”stärka den fysiska bokhandeln som ett socialt rum genom samtal mellan publik och författare, om litteratur och böcker, och om bokhandelns historiska och samtida demokratiska roll”.

Bokbastionen, som projektet kallades, kom till för att stötta bokhandlare under coronakrisen. Men ironiskt nog tvingades samtalen skjutas upp på grund av pandemirestriktionerna.

Nu meddelar projektledaren Mats Granberg att Bokbastionen fått förlängt stöd av Kulturrådet för att kunna fortsätta även under hösten.

– Jag har ett program så gott som klart, vi kommer bland annat besöka den nya bokhandeln i Linköping som öppnar i augusti, säger Mats Granberg.

Det är andra gången projektet förlängs på grund av pandemin. Ursprungligen skulle Bokbastionen genomförts under 2021 men på grund av restriktioner kom det i gång först i augusti. Till vintern tvingades projektet göra en ny paus.

– Vi insåg ganska snart att det fanns pengar kvar i projektet för att vi inte kunnat genomföra så mycket, så då fick vi ytterligare en gång förlängt av Kulturrådet. Det gör att vi kunnat boka hösten och kör till pengarna är slut, säger Mats Granberg.

Under 2021 användes ungefär hälften av de 400 000 projektet tilldelats. Den nya förlängningen innebär inte mer pengar, utan ett godkännande att kunna fortsätta använda pengarna man beviljats.

I den ursprungliga projektplanen räknade Mats Granberg med att göra 20 evenemang. Uppskattningsvis är det också där man landar efter hösten, säger han.

Är hela pengapåsen spenderad och hösten fullbokad nu, eller finns det fortfarande utrymme att anmäla intresse?

– En bokhandel hörde av sig häromdagen och då sade jag att vi måste kolla ekonomin innan jag godkänner det. Men absolut, det kan finnas utrymme för fler samtal, intresserade bokhandlar ska fortsätta höra av sig.

Finns det möjlighet att Bokbastionen fortsätter även efter hösten?

– Jag har funderat på en sorts fortsättning men jag ska tänka vidare på det i sommar så får vi prata om det i augusti. Men, det finns intresse från bokhandlar att Bokbastionen ska komma tillbaka. Kruxet är hur vi löser det ekonomiskt. Författarna och jag måste kunna få betalt.

 

Hit kommer Bokbastionen i höst:

3/9 Blombergska bokhandeln i Lindesberg, samtal med deckarförfattaren Anna Jansson på biografen Folkets hus.

8/9 Linköpings bokhandel med författaren Therese Bohman som gäst.

3/10 Båstad bokhandel och poesikväll med poeterna Ann Jäderlund och Marie Lundquist.

4/10 Höganäs bokhandel med nytt författarsamtal med poeterna ovan.

25/10 Mariefreds bokhandel och samtal med författaren Andrea Lundgren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.