Tillbaka

Bokhandel utan hyllor och personal

1997-03-21
av SvB
Tänk att kunna öppna en bokhandel utan vara sig hyllor, kassor eller personal. Eller att öppna en postorderfirma utan lager, katalog eller packeteringsavdelning. Det går. Den amerikanska bokgrossist...
Tänk att kunna öppna en bokhandel utan vara sig hyllor, kassor eller personal. Eller att öppna en postorderfirma utan lager, katalog eller packeteringsavdelning. Det går.
Den amerikanska bokgrossisten Ingrams dotterbolag Ingram Internet Support Service har nu börjat erbjuda sin Web-service, berättar Publishers Weekly (17 feb). Bokhandeln skapar sin egen hemsida med recensioner, diskussionsklubbar, extrapriser eller vad som krävs för att få dit kunder. Sedan är jobbet gjort. Sökningar länkas osynligt vidare till Ingrams databas med 400 000 titlar, kunden fyller i ordern och Ingram skickar böckerna direkt till köparen - som också kan gå in och titta hur långt ordern har kommit.
Registreringsavgiften för bokhandlaren är 18 000 kronor, därefter kostar det bara när böcker blir sålda. Ingram och bokhandeln delar på nettointäkterna, efter att bokhandeln täckt frakt, avgifter och extra tillbehör som presentförpackningar. Sedan är det upp till bokhandeln om den vill ta betalt för det av kunden istället för rabatter.
IISS består idag av 10 personer och agerar som en "vanlig" storkund till moderbolaget Ingram. De skickar ut böcker fem gånger per dag och levererar inom två-tre dagar över hela USA.
Titta in hos två testpiloter: http://www.hawley-cooke.com och http://www.hue-man.com.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.